Τη νομοθεσία της Ε.Ε. παραβίασαν εταιρείες γαλακτοκομικών της Δανίας πουλώντας τυρί χαρακτηρισμένο ως «φέτα» ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν, σύμφωνα με το euronews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση της Δανίας να σταματήσει την πώληση του τυριού αυτού σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς, μεταδίδει η ίδια πηγή επικαλούμενη τον δανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Altinget. Η φέτα είναι καταχωρισμένη από την ΕΕ ως ελληνικό προϊόν.

Το τυρί πωλείται παράνομα από τη Δανία σε μη ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει το euronews.

«Η καταχωρισμένη, προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “φέτα” χρησιμοποιείται παρανόμως στη Δανία, όπου ορισμένες εταιρείες, οι οποίες παράγουν ή εισάγουν λευκό τυρί, το εξάγουν σε τρίτες χώρες χαρακτηρίζοντάς το παραπλανητικά “φέτα”», αναφέρει η Κομισιόν σε δήλωσή της.

Εκπρόσωπος των δανών παραγωγών είπε ότι πρόκειται για παρεξήγηση. «Από τη στιγμή που η φέτα χαρακτηρίστηκε προστατευόμενο ελληνικό προϊόν, έχουμε συμμορφωθεί με τους κανόνες. Αλλά λειτουργούμε διαφορετικά στη περιοχές που το προϊόν δεν θεωρείται προστατευόμενο» είπε ο Jorgen Hald Christensen.