Διάταγμα που προβλέπει να μείνει ανοιχτή η στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στην ομιλία του προς το έθνος.

Η απόφαση είναι αντίθετη με αυτή που είχε λάβει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε πει πως ήθελε να κλείσει το Γκουαντάναμο το γρηγορότερο δυνατό,

Η φυλακή, σε κουβανικό έδαφος, χρησιμοποιείται από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για την κράτηση ανθρώπων που η Ουάσιγκτον χαρακτήριζε «εχθρικούς μαχητές». Ωστόσο μόνο 41 κρατούμενοι παραμένουν εκεί, καθώς εκατοντάδες απομακρύνθηκαν την εποχή Ομπάμα.

Ανακοίνωση του Λευκοί Οίκου επιβεβαιώνει την υπογραφή της εντολής και, μέσω αυτής, το δικαίωμα της διοίκησης να φυλακίζει «εχθρικούς μαχητές» εκεί όταν χρειάζεται.

«Οι τρομοκράτες δεν είναι απλώς εγκληματίες. Είναι παράνομοι εχθρικοί μαχητές. Και όταν συλλαμβάνονται στο εξωτερικό, θα πρέπει η αντιμετώπισή τους να είναι αντιμετώπιση τρομοκρατών, αυτό που είναι» δήλωσε ο Τραμπ.

«Στο παρελθόν, βλακωδώς απελευθερώσαμε εκατοντάδες επικίνδυνους κακοποιούς μόνο και μόνο για να τους ξαναβρούμε μετά στο πεδίο της μάχης» πρόσθεσε κι ανέφερε ως παράδειγμα τον αρχηγό του Ισλαμικό Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Οι πρώτοι κρατούμενοι, υπενθυμίζει το BBC, εστάλησαν εκεί τον Ιανουάριο του 2002 και περισσότεροι από 700 άνθρωποι κρατήθηκαν στο Γκουαντάναμο έκτοτε, πολλοί χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχει γίνει δίκη.

Η φυλακή προκάλεσε αντιδράσεις από την αρχή της λειτουργίας της, με τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης καθώς υπήρχαν και καταγγελίες για βασανιστήρια.

Η διοίκηση Ομπάμα είχε υπογράψει το 2009 διάταγμα για το κλείσιμο της φυλακής με χρονοδιάγραμμα ενός έτους, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε επί χρόνια πολύ «σκληρό μαρκάρισμα» από Αμερικανούς βουλευτές.

Η ανατροπή της απόφασης ήταν κλειδί στην πολιτική Τραμπ, ο οποίος ήθελε το Γκουαντάναμο να μείνει ανοιχτό και το 2016 είχε πει πως ήθελε «να το γεμίσει με μερικούς κακούς τύπους».