Θεωρούμενη από πολλούς ως μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, οι «Σοπράνος» αγαπήθηκαν στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, μιλώντας μας ξανά για τον εγκληματικό κόσμο της ιταλο-αμερικανικής μαφίας με έξυπνο και ευαίσθητο ωστόσο τρόπο.

Η σειρά ξεκίνησε το 1999 και απλώθηκε σε έξι κύκλους και 86 επεισόδια, παίζοντας μέχρι και τον Ιούνιο του 2007. Στο διάστημα αυτό, βραβεύτηκε εκτεταμένα (21 Έμι και 5 Χρυσές Σφαίρες), καθώς κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στον Τζέιμς Γκαντολφίνι και τον τηλεοπτικό γκάγκστερ του Τόνι Σοπράνο.

Μόνο που η βασανισμένη ψυχή του Τόνι δεν ήταν τελικά η σκοτεινότερη πτυχή της σειράς, αλλά αυτή η πραγματική μαφιόζικη φαμίλια που λειτούργησε ως έμπνευση για τον σεναριογράφο.

ddecalllvnnneee2

Βλέπετε ο χαρακτήρας του Σοπράνο ήταν βασισμένος στον ίδιο τον Τζον «Αετό» Ρίτζι, τον «νονό» της οικογένειας των ΝτεΚαβαλκάντε. Κι ενώ πλήθος ντοκιμαντέρ έχουν ανιχνεύσει τους παράλληλους βίους Σοπράνο και Ρίτζι, είναι ένα επεισόδιο της σειράς δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ «American Greed» («Mob Money») αυτό που ξεκαθαρίζει πράγματα και καταστάσεις.

Η φαμίλια των ΝτεΚαβαλκάντε έβγαλε λεφτά από εκβιασμούς, φτάνοντας να ελέγχει ένα πανίσχυρο εργατικό σωματείο στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο μετέτρεψε σε στρατηγείο των δραστηριοτήτων της. Ο Ρίτζι βγήκε από τις ομοσπονδιακές φυλακές τον Νοέμβριο του 2012, έχοντας εκτίσει ποινή για απάτες και φόνο, και έφυγε από τον κόσμο το 2015, φτάνοντας στα 90 χρόνια ζωής.

«Αυτός ο τύπος μπορεί να είναι ο τελευταίος των αφεντικών της μαφίας της παλιάς εποχής», είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της Κρατικής Επιτροπής Ερευνών των ΗΠΑ, Lee Seglem, «έζησε περισσότερο από όλα τα μεγάλα ονόματα».

ddecalllvnnneee3

Κάτω από τις οδηγίες του, οι ΝτεΚαβαλκάντε μετέτρεψαν τους εκβιασμούς σε μορφή τέχνης, κάτι που έκλεψε το ενδιαφέρον του δημιουργού των «Σοπράνος», David Chase, ο οποίος αποκάλυψε ωστόσο πως ένα κομμάτι της σειράς του HBO βασίζεται και σε άλλο ένα γενοβέζικο εγκληματικό συνδικάτο που έδρασε στο Νιούαρκ.

Τόνι έλεγαν εξάλλου τον γιο του διαβόητου «νονού» (Άντονι), ο οποίος πλάι στον πατέρα του σκάρωσε και μια εταιρία διαχείρισης αποβλήτων ως βιτρίνα για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ακόμα και κλίβανο είχε ο αρχιμαφιόζος στην τεράστια έπαυλή του, στον οποίο δεν αποστείρωνε ωστόσο χειρουργικά εργαλεία, αλλά αποτέφρωνε τα θύματά του. Τη στάχτη μάλιστα των εχθρών του τη σκόρπιζε στον λαχανόκηπό του, τον οποίο ονόμαζαν χαρακτηριστικά «Κήπο του Νονού».

Ο κοριός του FBI έχει καταγράψει αρκετές συνομιλίες της οικογένειας περί εξαφάνισης πτωμάτων στον αποτεφρωτήρα. Οι ΝτεΚαβαλκάντε είναι ακόμα και σήμερα ενεργοί και η ομοσπονδιακή αστυνομία προσπαθεί διαχρονικά να τους ξεκάνει, καθώς οι δραστηριότητές τους απλώνονται πρακτικά στα πάντα, από παράνομο στοιχηματισμό, διακίνηση ναρκωτικών και αλκοόλ μέχρι τζόγο, τοκογλυφία, εκβιασμούς, απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πορνογραφία, πορνεία και φόνους…