Οι άνδρες θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να φλερτάρουν με τις γυναίκες, τονίζουν εκατό Γαλλίδες- ανάμεσά τους και η διάσημη ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ- σε ανοιχτή επιστολή τους με φόντο το σκάνδαλο Γουάινστιν, το κίνημα #Metoo και όλες τις καταγγελίες που ακολούθησαν.

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, οι εκατό υπογράφουσες προειδοποιούν για έναν νέο «πουριτανισμό» που πυροδοτείται από τα πρόσφατα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Οι άνδρες έχουν τιμωρηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, διώχθηκαν από τις δουλειές τους όταν το μόνο που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο ή να επιχειρήσουν να κλέψουν ένα φιλί» αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν Γαλλίδες συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες.

«Ο βιασμός είναι έγκλημα, αλλά το να προσπαθείς να σαγηνεύσεις κάποιον, ακόμα και επίμονα ή αδέξια, δεν είναι. Ούτε το να είναι οι άνδρες gentlemen είναι σοβινιστική επίθεση».

Οι υπογράφουσες τονίζουν πως ο κόσμος βρίσκεται προ των πυλών ενός νέου «πουριτανισμού» και σημειώνουν πως παρότι είναι θεμιτό και απαραίτητο να καταγγέλλει κανείς την κατάχρηση εξουσίας από κάποιους άνδρες, οι διαρκείς καταγγελίες έχουν βγει εκτός ελέγχου. Αυτό, λένε, δημιουργεί ένα δημόσιο αίσθημα στο οποίο οι γυναίκες εμφανίζονται αδύναμες, διαρκώς σαν θύματα.

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας σε αυτόν τον φεμινισμό, ο οποίος, πέρα της καταγγελίας της κατάχρησης εξουσίας, προχωρεί στην καλλιέργεια μίσους για τους άνδρες ή τη σεξουαλικότητα» συνεχίζουν καθώς υπερασπίζονται «μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία».

Μεταξύ των γυναικών που υπογράφουν είναι γνωστές προσωπικότητες όπως η ηθοποιός Christine Boisson, η δημοσιογράφος Élisabeth Lévy, η παρουσιάστρια Brigitte Lahaie, η συγγραφέας και συντάκτρια Catherine Millet. Η πιο γνωστή είναι αναμφίβολα η Κατρίν Ντενέβ.

monde