Στο 1,2 εκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το ποσό που κατέβαλε ο γαλλικός όμιλος καλλυντικών L’Oreal στην αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής μεθόδου στα κλινικά τεστ για τα ζώα.

Η ΕΡΑ ανέπτυξε ένα σύστημα κλινικών δοκιμών που ονομάζεται ToxCast, το οποίο επιτρέπει την αναγνώριση της ταυτότητας των χημικών συστατικών ενός προϊόντος και την ενδεχόμενη τοξικότητά τους. Οι πόροι που χορηγήθηκαν από την L’Oreal θα επιτρέψουν να μελετηθεί αν οι δοκιμές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα.

«Λόγω του υψηλού κόστους και του χρόνου που απαιτούν οι δοκιμές στα ζώα, η ενδεχόμενη τοξικότητα πολλών χημικών συστατικών που κυκλοφορούν δεν αξιολογήθηκε λεπτομερώς», εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Ντιξ, ένας από τους αξιωματούχος της ΕΡΑ.

Το ToxCast είναι ικανό να αναγνωρίσει γρήγορα χιλιάδες χημικά συστατικά χάρη σε εκατοντάδες δοκιμές και παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα για αρκετούς τύπους τοξικότητας, σύμφωνα με το Ντιξ.

Εκτός από την οικονομική συνεισφορά της, η L’Oreal θα παράσχει πληροφορίες για τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιεί στα καλλυντικά της.

Η ΕΡΑ θα συγκρίνει τα αποτελέσματα του ToxCast και τα δεδομένα της L’Oreal για να καθοριστεί αν η αξιοπιστία και η ορθότητα των αποτελεσμάτων επαρκούν για να δημοσιευτούν εκτιμήσεις για την ενδεχόμενη τοξικότητα των χημικών συστατικών των καλλυντικών.

Πολλοί ερευνητές δηλώνουν ότι οι θεραπείες ασθενειών όπως ο διαβήτης και η πολιομυελίτιδα είναι δυνατές χάρη στις δοκιμές στα ζώα, που σήμερα χρησιμοποιούνται στην έρευνα για τις ηπατίτιδες, το AIDS και τα βλαστοκύτταρα.

Ωστόσο οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να επικρίνουν τα εργαστήρια που χρησιμοποιούν ζώα για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων, καλώντας τα να βρουν εναλλακτικές μεθόδους.