Ένα και πλέον χρόνο μετά τη σύλληψή τους δύο, γνωστοί για το ερευνητικό τους έργο δημοσιογράφοι, οι Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, αποφυλακίστηκαν, ύστερα από σχετική απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο δημοσιογράφοι δικάζονται κατηγορούμενοι για συνωμοσία ανατροπής της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Οι Σενέρ και Σικ, που συνελήφθησαν και προφυλακίσθηκαν τον Μάρτιο του 2011, κατηγορούνται μαζί με άλλα 12 άτομα πως προσέφεραν συνεργασία και βοήθεια στο δίκτυο Εργκενεκόν, το οποίο θεωρείται πως απεργαζόταν υπόγειους μηχανισμούς που θα οδηγούσαν στην εκδήλωση πραξικοπήματος, με πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης. Οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινή έως και 15ετούς κάθειρξης, βάσει του κατηγορητηρίου.

Στις επόμενες ακροαματικές συνεδριάσεις, οι δύο αποφυλακισθέντες θα παρίστανται ως ελεύθεροι κράτησης κατηγορούμενοι, μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ΝΤV και CNN-Turk. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση κι άλλων δύο συγκρατουμένων τους στην ίδια υπόθεση.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) ανέδειξε τον Νεντίμ Σενέρ ως «Ήρωα της Ελευθεροτυπίας» για το 2010. Σύμφωνα με την ΙΡΙ, πάνω από 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι σε φυλακές της Τουρκίας, η οποία συχνά εγκαλείται για την κατά συρροή παραβίαση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ο δε, ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηλιτεύεται διαρκώς για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας και για την εκστρατεία εκφοβισμού του Τύπου, στην οποία αρέσκεται να επιδίδεται.

Ο Σενέρ είναι επίσης ο συγγραφέας ενός βιβλίου για τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντίνκ, ο οποίος βρήκε τον θάνατο το 2007 από το χέρι νεαρού εθνικιστή, στο οποίο ο δημοσιογράφος επικρίνει την έρευνα που διεξήχθη από την αστυνομία.