Τη σφαγή 16 αμάχων στο Αφγανιστάν, μετά το αμόκ που κατέλαβε έναν αμερικανό στρατιώτη, καταδίκασε η Βουλή, δηλώνοντας ότι η υπομονή του αφγανικού λαού έχει εξαντληθεί.

«Το κοινοβούλιο ανακοινώνει για μια φορά ακόμη πως η υπομονή των Αφγανών εξαντλείται με τις αυθαίρετες ενέργειες των ξένων δυνάμεων.Ζητούμε σταθερά η αμερικανική κυβέρνηση να τιμωρήσει τους ενόχους και να τους δικάσει σε δημόσια δίκη ενώπιον του αφγανικού λαού», αναφέρει το κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ο αμερικανός στρατιώτης θα δικαστεί για τους φόνους των 16 αμάχων στο νότιο Αφγανιστάν. Ο ταξίαρχος Κάρστεν Γιάκομπσεν δήλωσε πως οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις θα εξασφαλίσουν πως θα υπάρξουν πλήρεις νομικές συνέπειες για τους φόνους που διαπράχθηκαν χθες στην επαρχία Κανταχάρ και θα ακολουθήσει δικαστική δίωξη.

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα σε γερμανική στρατιωτική βάση στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποχώρηση ως το 2014 των γερμανικών στρατευμάτων που είναι σταθμευμένα στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ.

«Η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να πούμε ότι μπορούμε σήμερα να αποχωρήσουμε από εδώ. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω ούτε αν θα τα καταφέρουμε ως το 2013/2014», δήλωσε η Μέρκελ. Λίγο νωρίτερα, η Μέρκελ είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, στον οποίο υπέβαλε τα συλλυπητήριά της για το φόνο των 16 αμάχων.