Κυβερνητικό νομοσχέδιο ψήφισε κατά πλειοψηφία η κυπριακή Βουλή, με το οποίο ρυθμίζονται οι απεργίες στην υπηρεσία ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε υπηρεσίες διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας για να υπάρξει συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθορισμό κοινών κανόνων διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας, ο οποίος εναποθέτει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να διασφαλίζουν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία της διαχείρισης της ροής εναέριας κυκλοφορίας.

Με το νόμο διασφαλίζεται η κατ’ ελάχιστον διατήρηση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με άλλες χώρες λόγω της ιδιαιτερότητας της, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι πρόκειται περί νησιωτικού κράτους.

Επίσης, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας, ενώ ανά πάσα στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι δεσμευμένη έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση του 75% των εργασιών των ελεγκτών.

Η διακοπή των εργασιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες και να επηρεάζονται λιγότερες από οκτώ πτήσεις.

Επίσης απαγορεύεται το ταυτόχρονο κλείσιμο των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.