Στις ευχές του προς τον καταλανικό λαό ενόψει του 2018, ο αυτονομιστής ηγέτης της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεεμόν, ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση και να αποκατασταθεί η κυβέρνησή του που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 27 Οκτωβρίου.

«Ως πρόεδρος, απαιτώ από την ισπανική κυβέρνηση και από εκείνους που την στηρίζουν να αποκαταστήσουν όλους εκείνους που καθαιρέθηκαν χωρίς την έγκριση των Καταλανών» ανέφερε ο Πουτζντεμόν στο ηχογραφημένο μήνυμά του για το νέο έτος.

Ο αυτονομιστής ηγέτης εκτιμά ότι οι Καταλανοί είναι «ένας λαός δημοκρατικά ώριμος, που κέρδισε το δικαίωμα να ιδρύσει μια Δημοκρατία ελεύθερων ανδρών και γυναικών». Δεν διευκρινίζει, όμως, αν θα ενθαρρύνει μια νέα προσπάθεια απόσχισης.

Ο Πουτζντεμόν, που εμφανίζεται ως νόμιμος ηγέτης της Καταλονίας, έφυγε στο Βέλγιο λίγο πριν του ασκηθεί ποινική δίωξη από τις ισπανικές δικαστικές αρχές με αφορμή τη μονομερή απόπειρα απόσχισης της 27ης Οκτωβρίου Αν επιστρέψει στην Ισπανία θα προφυλακιστεί.

«Οι κάλπες μίλησαν. Τι περιμένει ο κύριος Ραχόι, για να αποδεχτεί το αποτέλεσμα;», διερωτάται στο μήνυμά του, το οποίο αναμεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου τα τρία αυτονομιστικά κόμματα συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 47,5%. Έχουν έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Πουτζντεμόν, ως επικεφαλής του κόμματος «Μαζί για την Καταλονία», που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. Αν παραμείνει στο Βέλγιο θα μπορούσε να ορκιστεί εξ αποστάσεως, αλλά αυτό συνεπάγεται μια τροποποίηση του κανονισμού του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο ίδιος ο Ραχόι, την Παρασκευή, χαρακτήρισε «παράλογη» μια τέτοια εξέλιξη. Ο Πουτζντεμόν πάντως, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμά του, κατήγγειλε την καταστολή του αποσχιστικού κινήματος και είπε ότι ελπίζει να έρθει «η εποχή του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης» την οποία ο ίδιος ζητά «εδώ και χρόνια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.