Ποζάροντας γυμνές σε ένα νέο βίντεο Ιρανές που ζουν εξόριστες στην Ευρώπη ελπίζουν να βοηθήσουν την καταπολέμηση της καταπίεσης στην πατρίδα τους. Το βίντεο εντάσσεται στην προσπάθεια προώθησης του Επαναστατικού Ημερολογίου με Γυμνές Φωτογραφίες.

Το ημερολόγιο δημιουργήθηκε από την ακτιβίστρια Μαριάμ Ναμαζί και είναι σε μία Αιγύπτια μπλόγκερ που ανέβασε γυμνές φωτογραφίες της για να διαμαρτυρηθεί για τις φυλετικές διακρίσεις στο Ισλάμ.

Το ημερολόγιο αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

«Οι Ισλαμιστές και το θρησκευτικό δίκαιο έχουν εμμονή με τα γυναικεία σώματα», δήλωσε η Ναμαζί. «Απαιτούν να είμαστε καλυμμένες, δεμένες. Απέναντι σε αυτό, η γύμνια σπάει ταμπού και είναι μια σημαντική μορφή αντίστασης», λέει.

Το ημερολόγιο και το βίντεο έγιναν μετά την κριτική που ασκήθηκε από την ιρανική κυβέρνηση για την ημίγυμνη φωτογραφία της Ιρανής ηθοποιού Golshifteh Farahani, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να μην μπορεί να επιστρέψει στη χώρα της. Η ηθοποιός δήλωσε πως η εμφάνισή της ήταν ένδειξη αντίδρασης στους περιορισμούς που θέτει το Ιράν για τη δημόσια εμφάνιση των γυναικών.