Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τροπική καταιγίδα Ιρίνα που έπληξε την βόρεια Μαδαγασκάρη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται, περίπου 77.911 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 1.348 σπίτια έχουν καταστραφεί.

«Τα θύματα είτε έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη ή έχουν παρασυρθεί από τα κύματα», είπε στο Reuters ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού Μαδαγασκάρης Φάντζα Ρατσιμπαζάφι.

Πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των κατολισθήσεων, τα ποτάμια υπερχείλισαν απομονώνοντας πολλά χωριά και αυτή η απομόνωση  επηρεάζει την ροή των πληροφοριών, κάνοντας δυσκολότερη την κατάσταση. 

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, μέχρι χθες η Ιρίνα «έτρεχε» με ταχύτητα ανέμων σχεδόν 45 κόμβους προς την Μοζαμβίκη και σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 889 χιλιομέτρων ανατολικά-νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μαπούτο.

Η Μαδαγασκάρη είναι επιρρεπής στους κυκλώνες και τις τροπικές καταιγίδες, ειδικά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου. Το 2008 ο κυκλώνας Ιβάν έπληξε τη Μαδαγασκάρη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 80 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι τουλάχιστον 200.000. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο κυκλώνας Τζοβάνα στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό 284.