Πιέσεις στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να συμβάλλει στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τους πλημμυροπαθείς στο Πακιστάν, αναμένεται να ασκήσει ο γ.γ του Οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, προσδοκώντας παράλληλα την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Πακιστάν.

Πηγές του ΟΗΕ τόνισαν ότι ευελπιστούν πως οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι θα παρίστανται όταν ο Μπαν Γκι Μουν παρουσιάσει στη ΓΣ του ΟΗΕ την έκθεσή του για τα όσα διαπίστωσε κατά το ταξίδι του στο Πακιστάν το Σαββατοκύριακο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά από την Ουάσιγκτον αξιωματούχος τόνισε πως είναι πολύ πιθανόν να παραστεί η Κλίντον, όπως και ο ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο επικεφαλής της USAID Ρατζίβ Σάχ.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν κατά τη σύνοδο στον ΟΗΕ επιπλέον βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων σε τρόφιμα, πέραν των 76 εκατ. που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει έκκληση για βοήθεια έως 460 εκατ. δολάρια για το Πακιστάν, το οποίο πλήττεται από πρωτοφανείς πλημμύρες.