Εγγυήσεις από τη Μόσχα έχουν πάρει οι Κούρδοι της Συρίας για συμμετοχή στο Σότσι

Η Τουρκία είναι αντίθετη καθώς θεωρεί το YPG «τρομοκρατική οργάνωση»


ΚΟΣΜΟΣ
22:51
27/12/2017
Εγγυήσεις από τη Μόσχα έχουν πάρει οι Κούρδοι της Συρίας για συμμετοχή στο Σότσι
loading

Η Ρωσία έχει υποσχεθεί σε συριακές κουρδικές οργανώσεις που ελέγχουν τη βόρεια Συρία ότι θα εκπροσωπηθούν στην προσεχή σύγκληση του λεγόμενου συριακού εθνικού διαλόγου στο Σότσι, τόνισε ο Σίπαν Χίμο, διοικητής της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Με δηλώσεις του σε συροκουρδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χίμο υποστήριξε πως η Μόσχα έχει δηλώσει ότι 155 αντιπρόσωποι της αυτόνομης περιοχής θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

Όπως αναφέρει Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κουρδικές οργανώσεις δεν έχουν λάβει μέρος σε κανέναν από τους γύρους των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ελέγχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της συριακής επικράτειας.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι η σύνοδος εθνικού διαλόγου των Σύρων προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική διευθέτηση θα διεξαχθεί στο ρωσικό παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι την 29η και την 30ή Ιανουαρίου, χωρίς να έχουν αναφέρει τις πλευρές που έχουν κληθεί.

Η Τουρκία είναι αντίθετη στη συμμετοχή του YPG που το θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση», συγγενική του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα τρομοκράτη τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τόνισε ότι είναι αδύνατο να συνεχιστούν μαζί του οι συριακές ειρηνευτικές προσπάθειες. Η Δαμασκός απάντησε ότι ο Ερντογάν ο ίδιος έχει στηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία.

Περίπου 40 οργανώσεις ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν πάρει μέρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, αρνήθηκαν τη Δευτέρα να λάβουν μέρος στη σύνοδο στο Σότσι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν ασκεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση για να υπάρξει πολιτική λύση και ότι επιδιώκει να παρακάμψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχει δηλώσει ότι η επιτυχία του συνεδρίου θα πρέπει να αξιολογηθεί από την ικανότητά του να συνεισφέρει και να στηρίξει τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για τον τερματισμό του συριακού πολέμου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει