Δεκάδες είναι οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα οι οποίοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη Νότια Κορέα, μετά το τσουνάμι που πριν ένα χρόνο σάρωσε τα πάντα στην Ιαπωνία.

Ένας ιάπωνας ιερέας ο Νγκάτο Τσουμπόι πραγματοποίησε αναγνωριστική επίσκεψη στην περιοχή Γιανγκσού της Νότιας Κορέας μετά το αίτημα κατοίκων της περιοχής.

«Ήρθε μαζί με αρκετούς εργολάβους κατασκευών και μας ενημέρωσε ότι θέλει να αγοράσει γη σε περιοχή που μοιάζει με την Φουκουσίμα στην δική μας περιφέρεια ή σε αυτήν του Γεζού, ενός νησιού στα νότια της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο ιερέας επισήμανε πως δεκάδες κάτοικοι της περιοχής της Φουκουσίμα θέλουν να ζήσουν σε μια ασφαλή περιοχή, όπου τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν χωρίς το φόβο της ραδιενέργειας.

Ο ίδιος πιστεύει πως το Γιανγκσού, με κύριες οικονομικές δραστηριότητες την καλλιέργεια ρυζιού και την κτηνοτροφία, έχει πολλές ομοιότητες με τη Φουκουσίμα.

Στις 11 Μαρτίου, το τεράστιο τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό, κατέστρεψε το σύστημα ηλεκτροδότησης του εργοστασίου με αποτέλεσμα να προκληθεί τήξη των πυρηνικών καυσίμων των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους εξαιτίας της ραδιενέργειας που μόλυνε το έδαφος και τη θάλασσα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο.