Συνεχίζονται οι διώξεις σε βάρος στρατιωτικών στην Τουρκία με την κατηγορία του Γκιουλενισμού. Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 7 συνταγματαρχών και 9 αντισυνταγματαρχών στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν κατά του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε πέρυσι στην Τουρκία.

Η έρευνα αυτή, που έχει επίκεντρο την πρωτεύουσα Άγκυρα και έχει εξαπλωθεί σε 9 επαρχίες της Τουρκίας, έχει στόχο εν ενεργεία αξιωματικούς της δύναμης της χωροφυλακής, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εγγύηση της ασφάλειας στις αγροτικές περιοχές. Παρόμοια ρεπορτάζ είχαν κι άλλα μέσα ενημέρωσης.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας και δημοσίων υπαλλήλων, έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου, την ευθύνη για το οποίο επιρρίπτει η κυβέρνηση στον Γκιουλέν. Αυτός αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, αναφέρεται στον ιστότοπο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης περίπου 150.000 άνθρωποι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής καταστολής του δικτύου του Γκιουλέν, η οποία χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως πρόσχημα για να φιμώνονται οι φωνές των διαφωνούντων. Ωστόσο η κυβέρνηση δηλώνει ότι την εκστρατεία αυτή καθιστούν απαραίτητη οι απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία.