Έκκληση στη συριακή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς που προσπαθούν να εκδιώξουν από την εξουσία τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να τερματίσουν αμέσως τη βία κυρίως εναντίον των αμάχων, απηύθυνε η Κίνα, ωστόσο, τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης στη χώρα.

Παράλληλα το Πεκίνο ζήτησε από την κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις υπό τη διαιτησία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

Η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η χώρα υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο του ΟΗΕ στον συντονισμό των προσπαθειών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι έτοιμη να προσφέρει και η ίδια ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό.

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση προσθέτει: «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας με την πρόφαση των ‘ανθρωπιστικών’ ζητημάτων.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την αυτονομία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και το δικαίωμα του συριακού λαού να αποφασίζει ανεξάρτητα το πολιτικό του σύστημα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.