Μεγάλες οι στερήσεις για τα παιδιά των πόλεων

Έκθεση της UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου


ΚΟΣΜΟΣ
13:29
28/02/2012
Μεγάλες οι στερήσεις για τα παιδιά των πόλεων
loading

Τα παιδιά στερούνται απαραίτητα αγαθά -όπως οι υπηρεσίες υγείας και η εκπαίδευση- εξαιτίας της μετακίνησης όλο και περισσότερων ανθρώπων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, αναφέρει σε ετήσια έκθεσή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η UNICEF.

Ο μισός από τον παγκόσμιο πληθυσμό των επτά δισεκατομμυρίων κατοίκων ζει σήμερα σε πόλεις. Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι ο αστικός πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 2/3 των τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων κατοίκων, που όπως εκτιμά η οργάνωση, θα κατοικούν στον πλανήτη μέχρι το 2050.

Μέσα σε λίγα χρόνια, εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά που θα ζουν σε φτωχογειτονιές θα συνιστούν «την πιο υποβαθμισμένη και ευάλωτη ομάδα στον κόσμο, στερούμενη των πιο βασικών αγαθών και του δικαιώματος ευημερίας», ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Αντονι Λέικ.

Αφήνοντας αυτά τα παιδιά σε παραγκουπόλεις και φτωχογειτονιές όχι μόνο μειώνει την δυνατότητά τους να φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο των δυνατοτήτων τους, αλλά στερεί την κοινωνία από τα οικονομικά προνόμια της ύπαρξης ενός αστικού πληθυσμού υγιούς και μορφωμένου, υποστηρίζει ο Λέικ.

Σύμφωνα με την έκθεση με τον τίτλο «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο το 2012: Τα Παιδιά σε έναν Αστικό Κόσμο», τα παιδιά που γεννιούνται σε πόλεις ευθύνονται για την αύξηση κατά 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ενώ στις πόλεις υπάρχουν σχολεία, υπηρεσίες υγείας και χώροι για παιχνίδι, δεν παρέχεται η ίδια ποιότητα υπηρεσιών σε όλα τα παιδιά.

Οι οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας συχνά λαμβάνουν κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες, όπως κακής ποιότητας νερό, και συχνά πληρώνουν περισσότερα χρήματα για αυτές. Η κατάσταση συχνά καλύπτεται από τις στατιστικές που αναφέρονται σε όλους τους κατοίκους των αστικών κέντρων και ισχυρίζονται ότι τα απαραίτητα αγαθά είναι προσβάσιμα σε όλους.

Η έκθεση κάνει έκκληση για έγκυρα στατιστικά στοιχεία, σωστή έρευνα και αξιολόγηση, με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών για την επιβίωσή τους, την εκπαίδευση και την προστασία τους στα αστικά κέντρα. Τα εμπόδια στην πρόσβαση των παιδιών σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες θα πρέπει να εντοπίζονται και να απομακρύνονται. Οι γεννήσεις θα πρέπει να καταγράφονται και τα νομικά δικαιώματα των παιδιών καθώς και τα δικαιώματα των παιδιών στη στέγαση θα πρέπει να διασφαλίζονται, αναφέρει η έκθεση.

Τα δικαιώματα των παιδιών δεν μπορούν να διασφαλιστούν αν οι κυβερνήσεις, οι δωρητές και οι διεθνείς οργανισμοί δεν κοιτάξουν πίσω από τους ευρείς μέσους όρους των στατιστικών για την ανάπτυξη και δεν ασχοληθούν με την αστική φτώχεια και ανισότητα που χαρακτηρίζει τις ζωές τόσων παιδιών, τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση επικαλείται πολλές βασικές στερήσεις σε φτωχογειτονιές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και των επαρκών συνθηκών υγιεινής, της ασφαλούς στέγασης και της επάρκειας χώρων.

Η έντονη διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς σε αστικές περιοχές είναι από κοινωνικής πλευράς καθοριστική για την υγεία και προκαλείται όχι μόνο από την έλλειψη ιατρικής φροντίδας αλλά και από το πολιτικο-κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο γεννιούνται και μεγαλώνουν τα παιδιά, καταλήγει η έκθεση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει