Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ συνέλαβαν τον επικεφαλής της Άνσαρ αλ Σούνα, μιας οργάνωσης σουνιτών ανταρτών η οποία φέρεται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, καθώς επιχειρούσε να εισέλθει στο έδαφος της χώρας από τη Συρία, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην επαρχία Άνμπαρ.

«Οι ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν σήμερα [σ.σ. χθες] τον επικεφαλής της Άνσαρ αλ Σούνα, τον Ουάλιντ Χάλεντ Άλι, ενώ προσπαθούσε να εισδύσει παράνομα στο Ιράκ από το έδαφος της Συρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Χάλεντ ελ Ντουλάιμι.

«Προσπάθησε να περάσει πεζή κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο αλ Ουάλιντ στο ανατολικό τμήμα της Άνμπαρ», στο δυτικό Ιράκ, διευκρίνισε ο Ντουλάιμι.

Ο Ουάλιντ Χάλεντ Άλι «ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους για υποθέσεις τρομοκρατίας, είχε σκοτώσει πολλούς γιους της Άνμπαρ κι είχε διαφύγει στη Συρία το 2007».

Η Άνσαρ αλ Σούνα ιδρύθηκε το 2003, πριν από την εισβολή των ΗΠΑ, από σαλαφιστές, πρώην μέλη της Άνσαρ αλ Ισλάμ. Η Άνσαρ αλ Ισλάμ είχε ιδρυθεί το Σεπτέμβριο του 2001 από βετεράνους του πολέμου του Αφγανιστάν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά διασπάστηκε.

Η Άνσαρ αλ Σούνα είχε αναλάβει την ευθύνη για απαγωγές ξένων, πολλοί εκ των οποίων είχαν αποκεφαλιστεί.

Ο Ντουλάιμι είπε ότι η οργάνωση αποτελεί μέρος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, οργάνωσης-ομπρέλας που συνδέεται με την αλ Κάιντα.