Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη νότια Σομαλία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια τεθωρακισμένων και στρατιώτες από την Αιθιοπία προέλασαν προς κάποιες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Αιθιοπικά στρατεύματα διέσχισαν την περιοχή Λουκ, στην επαρχία Γκέντο, με κατεύθυνση προς περιοχές της επαρχίας Μπέι, όπου οι Σεμπάμπ έχουν αναπτύξει εκατοντάδες μαχητές τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι Αιθίοπες πλησιάζουν την Μπαϊντόα, τη σημαντικότερη βάση των Σεμπάμπ στη νότια Σομαλία.

«Πιστεύω ότι θα γίνει μία αποφασιστική μάχη γιατί οι αιθιοπικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα και βαριά πολυβόλα», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής.

Πάντα στην επαρχία Μπέι, περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μογκαντίσου, τουλάχιστον έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη οκτώ τραυματίστηκαν όταν ένα φορτηγό πέρασε πάνω από μία νάρκη. «Δεν γνωρίζουμε ποιος τοποθέτησε τη νάρκη, αλλά βρισκόταν μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων», δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μοχάμεντ Ισγκόουε.

Οι Σεμπάμπ επιθυμούν να ρίξουν τη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας.

Οι αντάρτες εγκατέλειψαν τον Αύγουστο τις θέσεις τους στο Μογκαντίσου, αλλά εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές της κεντρικής και νότιας Σομαλίας. Οι Σεμπάμπ δέχονται την πίεση των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης γύρω από το Μογκαντίσου, του στρατού της Κένυας στα νότια και της Αιθιοπίας στα δυτικά.

Η Σομαλία δεν έχει λειτουργική κυβέρνηση και βρίσκεται σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου εδώ και 20 χρόνια. Η Βρετανία διοργανώνει την Πέμπτη στο Λονδίνο μία διεθνή διάσκεψη με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χώρα.