Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ φυλών στη νοτιοανατολική έρημο της Λιβύης, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα, ξανάρχισαν, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

Οι συγκρούσεις μεταξύ μελών των φυλών Ζουάι και Τόμπου ξέσπασαν την Κυριακή στην πόλη Κούφρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, ανέφεραν πηγές και των δύο φυλών. Την Δευτέρα ο απολογισμός αυξήθηκε στους 17 νεκρούς, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν Τόμπου.

«Είμαστε περικυκλωμένοι απ’ όλες τις πλευρές από τους Ζουάι που πυροβολούν εναντίον των σπιτιών μας με βαρέα όπλα» ανέφερε ο Τούρκι Τομπάουι, μέλος της φυλής των Τόμπου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι σήμερα σκοτώθηκαν πέντε άτομα και τραυματίστηκαν 23, όμως τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Ένα μέλος των Ζουάι επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η φυλή του έχει περικυκλώσει τους Τόμπου οι οποίοι πλέον προβάλουν ελάχιστη αντίσταση.

Τουλάχιστον ένα στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Κούφρα, μεταφέροντας άνδρες και οπλισμό. «Η κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις στους Ζουάι. Είναι ένα σχέδιο για να εξολοθρεύσουν τους Τόμπου» είπε ο Τομπάουι, προειδοποιώντας ότι επίκειται μια “σφαγή στην οποία συμμετέχουν οι λιβυκές αρχές”.

Ο Μοχάμεντ αλ Χαρίζι, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται, εξηγώντας ότι πρώην αντάρτες αντιμετωπίζουν μια ομάδα «λαθρεμπόρων της ερήμου», υποστηριζόμενους από ξένα στοιχεία. Σύμφωνα με τον Χαρίζι, οι συγκρούσεις στην Κούφρα ξεκίνησαν όταν ένα μέλος της φυλής Ζουάι σκοτώθηκε από λαθρεμπόρους, πριν από τρεις ημέρες.

Οι Τόμπου, μια φυλή που ζει επίσης στο Νίγηρα και το Τσαντ, διαμαρτύρονταν για την περιθωριοποίησή τους από το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, που δεν τους χορηγούσε τη λιβυκή υπηκοότητα υποστηρίζοντας ότι κατάγονται από το Τσαντ. Η Κούφρα, μια πόλη 40.000 κατοίκων, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Λιβύη, στα σύνορα μεταξύ του Τσαντ, του Σουδάν και της Αιγύπτου και θεωρείται στρατηγικό “πέρασμα” για τους λαθρεμπόρους της ερήμου.