Σε νέα ψυχιατρική εξέταση μέσα στη φυλακή όπου κρατείται θα πρέπει να υποβληθεί ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος έχει παραδεχτεί ότι σκότωσε 77 ανθρώπους στην πρωτεύουσα και στο νησί Οτόγια, όπως αποφάσισε δικαστήριο του Όσλο.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε η δικαστής Βέντσε Ελίζαμπεθ Άρντζεν η εξέταση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και να διαρκέσει μέχρι τέσσερις εβδομάδες.

Για λόγους ασφαλείας το δικαστήριο έκρινε ότι η εξέταση θα γίνει στη φυλακή και όχι σε ψυχιατρική κλινική, όπως συνηθίζεται. Θα πρέπει επίσης να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην προκαλέσει εμπόδια στην προετοιμασία της επικείμενης δίκης του Μπράιβικ, η οποία έχει οριστεί για τις 16 Απριλίου.

Οι συνήγοροι του Μπράιβικ είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφασή του να διορίσει δύο νέους εμπειρογνώμονες για την υπόθεση.

Το Νοέμβριο δύο ψυχίατροι που είχε διορίσει το δικαστήριο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπράιβικ πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Την ίδια άποψη εξέφρασε και μια ομάδα ψυχιάτρων και ψυχολόγων του Νορβηγικού Ιατροδικαστικού Συλλόγου.

Άλλοι ειδικοί όμως αμφισβήτησαν τη διάγνωση, πυροδοτώντας μια δημόσια διαμάχη που κατέληξε στην απόφαση για νέα ψυχιατρική εξέταση.

Ο Μπράιβικ έχει παραδεχτεί ότι στις 22 Ιουλίου 2011 πυροδότησε μια βόμβα στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε 69 άτομα στην πλειοψηφία τους νέους στην κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Οτόγια.