Ο λίβυος διπλωμάτης Όμαρ Μπρέμπες, πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στο Παρίσι, βασανίστηκε μέχρι θανάτου, 24 ώρες μετά τη σύλληψή του από μια ομάδα παραστρατιωτικών στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο 62χρονος Μπρέμπες συνελήφθη στις 19 Ιανουαρίου από μια παραστρατιωτική ομάδα από τη Ζέντεν, η οποία τον βασάνισε, καταφέροντάς του πολλαπλά τραύματα και κατάγματα στα πλευρά.

«Φωτογραφίες του πτώματός του που είδε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδεικνύουν εκχυμώσεις, τραύματα και τα νύχια των ποδιών του μοιάζουν βγαλμένα κάτι που κατατείνει στο ότι βασανίστηκε πριν από το θάνατό του», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Ο Μπρέμπες εργάστηκε στην πρεσβεία της Λιβύης στο Παρίσι από το 2004 ως το 2008, αρχικά ως πολιτιστικός ακόλουθος και κατόπιν ως προσωρινός πρεσβευτής για κάποιους μήνες. Το 2011 συνέχιζε να εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Καντάφι, και κατόπιν ως νομικός σύμβουλος του υπουργείου υπό την μεταβατική κυβέρνηση μετά την πτώση του καθεστώτος.

Ο γιος του Μπρέμπες εξήγησε ότι παρουσιάστηκε εθελοντικά σε μια έρευνα που διεξήγαγε η παραστρατιωτική ομάδα στην Τρίπολη. Την επομένη η οικογένειά του πληροφορήθηκε ότι η σορός του βρισκόταν σε ένα νοσοκομείο στη Ζέντεν, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο έχει αναγνωριστεί ένας ύποπτος για τη δολοφονία, ο οποίος δεν κατονομάζεται.