Η Ουάσιγκτον ρίχνει «γέφυρες» επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα

«Η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου ξαναρχίζει σε περιορισμένη βάση»


ΚΟΣΜΟΣ
18:50
06/11/2017
Η Ουάσιγκτον ρίχνει «γέφυρες» επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα
1
loading

Σε μια κίνηση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ προχώρησε η Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξανάρχισαν να εκδίδουν βίζες για Τούρκους πολίτες, σε περιορισμένο αριθμό, στις διπλωματικές αποστολές τους στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Πριν από περίπου έναν μήνα η Ουάσινγκτον διέκοψε τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες (εκτός περιπτώσεων μετανάστευσης) με αφορμή τη σύλληψη ενός υπαλλήλου του προξενείου της Κωνσταντινούπολης. «Η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου ξαναρχίζει σε περιορισμένη βάση» είπε μια διπλωματική πηγή σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, μια πηγή της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι και η Τουρκία μπορεί να κάνει «παρόμοια βήματα» και να άρει εν μέρει την απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Αμερικανούς πολίτες.

Τουρκία και ΗΠΑ διέκοψαν αμοιβαία τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στις 8 Οκτωβρίου. Εκτός από τον Τούρκο υπάλληλο της πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης, τον Μάιο είχε συλληφθεί ένας μεταφραστής στο προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα και, πιο πρόσφατα, ένας εργαζόμενος στην DEA (αμερικανική δίωξη ναρκωτικών) στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι τους κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ωστόσο τονίζει οι κατηγορίες είναι αβάσιμες.

Η τουρκική αστυνομία θέλει επίσης να ανακρίνει έναν τρίτο εργαζόμενο στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Πρόσφατα συνελήφθησαν η σύζυγος και η κόρη του που κατηγορούνται για δεσμούς με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του φερόμενου ως εγκέφαλου του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και οι δύο γυναίκες στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερες. Η Τουρκία έχει εξοργιστεί εξάλλου από την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους της Συρίας, στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί ότι η συριακή κουρδική οργάνωση YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) είναι παρακλάδι του PKK.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Τότης

    Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξανάρχισαν να εκδίδουν βίζες για Τούρκους  και πηγή της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι μπορεί να κάνουν (στο μέλλον;) και αυτοί παρόμοια βήματα , να περιμένουμε τάχα ότι θα συλληφθούν άμεσα 8-10 Αμερικανοί ώστε να ζητήσουν να τους ανταλλάξουν με τον πρώην συνοδοιπόρο τους Γκιουλέν ;
    Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι  πρώτη η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε τα ανωτέρω, δίνοντας σίγουρα αέρα και τροφή στις επιδιώξεις της Τουρκικής πολιτικής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει