Ένας 50χρονος άστεγος άνδρας βρέθηκε νεκρός χθες το βράδυ στο Μιλάνο εξαιτίας του σφοδρού κύματος ψύχους που πλήττει και την ιταλική χερσόνησο. Ο άστεγος είχε προσπαθήσει να βρει λίγη ζεστασιά μέσα σε θάμνο, σε δημόσιο πάρκο.

Οι εθελοντές, που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση των ατόμων που ζουν στο ύπαιθρο, για να τα μεταφέρουν σε κλειστούς χώρους, δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν πριν πεθάνει από κρυοπαγήματα.

Τεράστια προβλήματα σημειώθηκαν στις σιδηροδρομικές συνδέσεις στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, όταν το τρένο που συνδέει την πόλη Μόντενα με την Αγκόνα, παρέμεινε εγκλωβισμένο μέσα στα χιόνια επί δώδεκα ώρες.

Οι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε θέρμανση, το φαγητό και το νερό εξαντλήθηκαν και κανείς δεν τους έδωσε πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης. Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι Trenitalia υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν στους επιβάτες το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Στην διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες χιόνισε και στη Ρώμη. Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, αποφάσισε ότι δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία, τα οποία, όμως, θα έμεναν ανοιχτά. Όσοι γονείς δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, λόγω εργασίας,  θα μπορούσαν να τα αφήσουν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στις σχολικές αίθουσες, όπου θα τα επιβλέπουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Πολλοί σχολιαστές -όπως και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση- χαρακτήρισαν ασαφή την πρωτοβουλία του Αλεμάνο, η οποία, όπως τονίζεται, πρώτα δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπό του και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στα αρμόδια όργανα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών θα διαρκέσει τουλάχιστο μέχρι την Κυριακή, ενώ τα προβλήματα εξαιτίας του παγετώνα, ιδίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, θα συνεχισθούν μέχρι τα μέσα του μηνός.