Πράξη πολέμου θεωρεί το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μιτ Ρόμνεϊ, ζητώντας την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Είναι σημαντικό οι στρατιωτικές μας δυνάμεις να έχουν ανοικτές θαλάσσιες διόδους», τόνισε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Φυσικά και θα ήταν πράξη πολέμου αν το Ιράν υλοποιούσε τις απειλές του και έκλεινε τα στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνά το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης σε όλον τον κόσμο», επισήμανε ο Ρόμνεϊ μιλώντας στο NBC.

Ο ίδιος επέκρινε τον πρόεδρο Ομπάμα για το γεγονός ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεν διέθετε ποτέ, από το 1917 τόσα λίγα πλοία. «Η χώρα κατασκευάζει κάθε χρόνο μόνο εννιά πολεμικά πλοία. Θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 15, όχι γιατί θέλουμε να εμπλακούμε σε πόλεμο, αλλά γιατί θέλουμε αν κάποιος σκοπεύει να μας επιτεθεί να δει ότι είμαστε τόσο δυνατοί και δεν μπορεί να μας νικήσει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντίπαλος του Ρόμνεϊ και νικητής των προκριματικών στη Νότια Καρολίνα Νιουτ Γκίνγκριτς επέκρινε την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στο Ιράν, υπογραμμίζοντας πως «ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι οι Ιρανοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος είναι τόσο αδύναμος που μπορούν να κλείσουν τα Στενά».