Στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ η τροπική καταιγίδα Νέιτ, ενισχυόμενη σε τυφώνα. Ήδη στη Νέα Ορλεάνη ορισμένες περιοχές εκκενώθηκαν καθώς η τροπική καταιγίδα άφησε πίσω της τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Κεντρική Αμερική.

«Ο Νέιτ είναι στο κατώφλι μας ή θα φτάσει σύντομα» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Mitch Landrieu.

Η μεγαλύτερη απειλή του Νέιτ, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, δεν είναι η βροχή αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι και τα μεγάλα κύματα. Σύμφωνα με τον Landrieu, οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ενώ τα κύματα δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 1,8 έως 2,7 μέτρα.

«Το έχουμε περάσει αυτό πολλές, πολλές φορές, δεν υπάρχει λόγος για πανικό» πρόσθεσε.

Χθες το απόγευμα, ο Νέιτ βρισκόταν περίπου 800 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά του ποταμού Μισισιπή με ανέμους που έφταναν τα 113 χιλιόμετρα την ώρα.

Στις ΗΠΑ, 29 περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή καθώς και η πόλη της Νέας Ορλεάνης, που είχε ισοπεδωθεί από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Τα ξημερώματα, η τροπική καταιγίδα Νέιτ βρισκόταν 125 χλμ. από το Κάμπο Κατότσε, στη μεξικανική πολιτεία Κιντάνα Ρου, όπου τα μαθήματα στα σχολεία ακυρώθηκαν και οι πολίτες κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή.

Εν αναμονή του περάσματος της καταιγίδας από τον Κόλπο του Μεξικού, το προσωπικό πολλών εξεδρών άντλησης πετρελαίου και αερίου απομακρύνθηκε.