Να στείλουν «περίπου χίλιους» επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπου και οι ίδιες αυξάνουν την παρουσία τους, ζήτησαν από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Συμμαχία, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Στο πλαίσιο της «νέας στρατηγικής» που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, «ο γενικός αριθμός» που προβλέπεται για την ενίσχυση των δυτικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν «είναι 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και περίπου χίλιοι συμμαχικοί στρατιώτες», σημείωσε η Χάτσινσον.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρεσβευτής της ΗΠΑ υπογράμμισε πως το αμερικανικό αίτημα προς το ΝΑΤΟ, η αποστολή του οποίου «συμβάλλει στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού», δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί οριστικά. «Σκοπός μας είναι να πούμε πολύ σύντομα, σε περίπου δύο εβδομάδες, τον ακριβή αριθμό που έχουμε ανάγκη», εξήγησε.

Οι υπουργοί Άμυνας των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις αρχές Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και αναμένεται να διαπραγματευθούν σε γενικές γραμμές τη συμβολή τους. Μέχρι τότε οι αρχηγοί των επιτελείων στρατού θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες του αμερικανικού αιτήματος για ενισχύσεις.

Η Χάτσινσον επέμεινε στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «πολύ ακριβείς» στο αίτημά τους, ζητώντας από τους Συμμάχους να παράσχουν στρατιώτες που ανήκουν σε ορισμένους «τομείς εμπειρογνωμοσύνης» και θα διαθέτουν «ειδικές ικανότητες».

«Σκοπός μας είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτών και των συμβούλων (στο πλαίσιο της αποστολής) το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Η νέα αμερικανική προσέγγιση, τη στιγμή που ο Τραμπ υποστήριζε επί μακρόν την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αποφασίστηκε τον Αύγουστο έπειτα από μια μακρά αποτίμηση της κατάστασης επί του πεδίου, όπου οι Ταλιμπάν ανακτούν έδαφος και ελέγχουν σχεδόν το 40% του εδάφους.

Παραπάνω από δεκαπέντε «σύμμαχοι» μέχρι στιγμής

Περισσότερες από δεκαπέντε χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη συμφωνήσει να στείλουν επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η ατλαντική Συμμαχία ελπίζει επίσης ότι θα μπορεί να υπολογίζει σε ορισμένες χώρες εταίρους, όπως η Γεωργία ή το Αζερμπαϊτζάν, που συμμετέχουν εδώ και χρόνια στην «Αποφασιστική Υποστήριξη,» παρότι δεν είναι μέλη του οργανισμού.

Οι δυνάμεις της «Αποφασιστικής Υποστήριξης» ανέρχονται σήμερα στους 5.000 άνδρες, εξαιρουμένων των Αμερικανών στρατιωτών, ο συνολικός αριθμός των οποίων στο Αφγανιστάν είναι περίπου 11.000.

Σε ορίζοντα τετραετίας…

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Αφγανός πρόεδρος, Άσραφ Γάνι, είπε πως πιστεύει ότι οι περισσότεροι ξένοι στρατιώτες θα μπορούν να αποχωρήσουν «εντός τεσσάρων ετών», αν και καλωσόρισε την απόφαση που έλαβε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ να διατηρήσει δυνάμεις στη χώρα επ΄ αόριστον.

Τα περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού αποχώρησαν στα τέλη του 2014, χρονιά μετά την οποία τα αφγανικά στρατεύματα αγωνίστηκαν σκληρά για να περιορίσουν τους μαχητές Ταλιμπάν που είχαν ανακάμψει και την αναπτυσσόμενη παρουσία του Ισλαμικού Κράτους.

Από τότε τα ξένα στρατεύματα έχουν επιστρέψει παρέχοντας περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις.

«Μέσα σε τέσσερα χρόνια, νομίζουμε πως οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα μπορούν να κάνουν αυτό που απαιτείται από το Σύνταγμα, δηλαδή να έχουν το νόμιμο μονοπώλιο της εξουσίας», είπε ο Γάνι, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε νομίζει ότι θα μπορέσουν να αποσυρθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Καλωσόρισε, ωστόσο, την απόφαση του Τραμπ να εξαρτήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που θα παραμείνουν στη χώρα από «τις συνθήκες επί του πεδίου και όχι από αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα».