Να επισπεύσει τις διαδικασίες για επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό ζητούν οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και για να αποφευχθεί μια «πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Σήμερα έγινε σαφές ότι το υπάρχον σύστημα στη χώρα δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση ανάγκης» αναφέρει η ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο της Ομάδας του Ελσίνκι, Λιουντμίλα Αλεξέεβα και τον πρώην διαφωνούντα Σεργκέι Κοβαλέφ.

Απαιτείται μια μεγάλης έκτασης διεθνής ανθρωπιστική επιχείρηση για να σωθούν και οι ζωές και η φύση, εκτιμούν οι υπογράφοντες την επιστολή και συνεχίζουν λέγοντας ότι «είναι φανερό ότι η χώρα δε διαθέτει αρκετά μέσα για να αντιμετωπίσει τις φωτιές».

«Δε διαθέτουμε παρά μόνο τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν πάνω από 200», προστίθεται στην ίδια επιστολή και επισημαίνεται ότι για να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και τεχνολογική ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ είναι υποχρεωμένος να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από τους ηγέτες κρατών, που έχουν πείρα στις μάχες κατά των πυρκαγιών σε δάση.

Ήδη πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη προσφερθεί να βοηθήσουν τη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων, που επιθυμεί να μειώσει το ύψος της καταστροφής, για να αποφευχθεί η πρόκληση πανικού στο λαό, «η βοήθεια από το εξωτερικό θα κρατηθεί ως ρεζέρβα» .

Σύμφωνα με ειδικούς, ο καπνός από τις φωτιές και ο μεγάλος καύσωνας που διαρκούν εδώ και πολλές ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσουν μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της Ρωσίας.