Ο επικεφαλής της διοίκησης, Βίκτορ Τροφίμτσουκ, κήρυξε στις 6 Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα δάση και τα πάρκα της πόλης Οζέρσκ , όπου βρίσκεται το πυρηνικό συγκρότημα του Μαγιάκ, εξαιτίας της επέκτασης των πυρκαγιών.

Τον φόβο για εξάπλωση επιδημιών εκφράζουν οι ρωσικές αρχές και ιδιαίτερα για επιδημία χολέρας ,προερχόμενη από τη νοτιοανατολική Ασία και το Πακιστάν, λόγο του καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες, ενισχύθηκαν οι έλεγχοι για λοιμώδη νόσους εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και της επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.

Μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την οργάνωση και τον έλεγχο των τροφίμων καθώς ζητήθηκε η παράδοση πόσιμου νερού στις περιοχές όπου έχουν στερέψει οι πηγές.

Τραγική η κατάσταση στην Μόσχα

Σοβαρή απειλή για την υγεία ο γεμάτος μικροσωματίδια πυκνός καπνός που έχει πνίξει εδώ και μια εβδομάδα τη Μόσχα.

Ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια, μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων. Ο μολυσμένος αέρας περιέχει επίσης σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.