Τον αποζημίωσαν γιατί κόπηκε στις… εξετάσεις

Δικαστήριο της Ιταλίας δικαίωσε μαθητή


ΚΟΣΜΟΣ
12:20
10/01/2012
Τον αποζημίωσαν γιατί κόπηκε στις... εξετάσεις
loading

Ακόμη και αν η μάχη χαθεί στις σχολικές αίθουσες για έναν μαθητή, μπορεί να κερδηθεί στις δικαστικές! Αυτό συνέβη, τουλάχιστον, στην Ιταλία, όπου ένας μαθητής που είχε κοπεί στις απολυτήριες εξετάσεις το 2004, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και κατάφερε να δικαιωθεί εφτά χρόνια αργότερα.

Το δικαστήριο της Φλωρεντίας ακύρωσε πρώτα την απόρριψη στις εξετάσεις και στη συνέχεια επιδίκασε 5.000 ευρώ αποζημίωση στον μαθητή, την οποία καλείται να καταβάλει το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή περίοδο 2003-2004, ο μαθητής φοιτούσε στην τελευταία τάξη σχολείου Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Στο τέλος της χρονιάς έδωσε προφορικές εξετάσεις για να πάρει το απολυτήριό του. Η εξεταστική επιτροπή τον εξέτασε στα μαθήματα της γλώσσας, της ιστορίας και της καλλιτεχνικής ανατομίας. Από τις απαντήσεις, όμως, έκρινε ότι ο μαθητής δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, τον βαθμολόγησε κάτω από τη βάση και ο ίδιος υποχρεώθηκε να επαναλάβει τη χρονιά.

Ο μαθητής γράφτηκε σε ιδιωτικό σχολείο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και παράλληλα προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κριθεί παράνομη η απόρριψή του. Ένα χρόνο μετά δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό. Στο μεταξύ, όμως, είχε χάσει χρόνο και χρήμα. Έτσι, προσέφυγε ξανά στη δικαιοσύνη - αυτή τη φορά για να ζητήσει χρηματική αποζημίωση.

Το επιχείρημα του μαθητή στο δικαστήριο ήταν ότι δεν εξετάστηκε σε όλη την ύλη, αλλά μόνο σε μερικά μαθήματα, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του. Ισχυρίστηκε ακόμη πως θα έπρεπε να δοκιμάσει την τύχη του σε μαθήματα που είναι περισσότερα σχετικά με το αντικείμενο των Καλών Τεχνών, όπως είναι το ελεύθερο σχέδιο, η αρχιτεκτονική και η ιστορία της τέχνης.

Οι δικαστές πείστηκαν και επιδίκασαν 5.000 ευρώ στον μαθητή. Το ποσό αντιστοιχεί στα δίδακτρα που είχε καταβάλει στο ιδιωτικό σχολείο για να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τη χαμένη χρονιά και την ψυχική οδύνη δεν αποζημιώθηκε ούτε με ένα ευρώ. Και στο ιδιωτικό σχολείο, εξάλλου, δεν έλαμψε: πήρε το απολυτήριο με κάτι παραπάνω από τη βάση!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει