Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών που χαρακτηρίζουν πρόκληση την ανακοίνωση του εμπλουτισμού ουρανίου στις νέες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό έχουν πολιτικά κίνητρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

‘Ολες οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, κυρίως ο εμπλουτισμός ουρανίου στη Νατάνζ και το Φορντό, τελούν υπό την εποπτεία των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, ενώ κάμερες παρακολούθησης της διεθνούς υπηρεσίας ελέγχουν 24 ώρες το 24ωρο τις δραστηριότητες αυτές», δήλωσε ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna. «Οι αντιδράσεις των χωρών της Δύσης είναι υπερβολικές και έχουν πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε.

Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε χθες ότι το Ιράν έχει αρχίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό, οι οποίες βρίσκονται κάτω από ορεινή τοποθεσία και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί στο σημείο αυτό επίθεση.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν «νέα κλιμάκωση στην παραβίαση των υποχρεώσεων του Ιράν στο πυρηνικό θέμα». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έκανε λόγο για ένα «ακόμη βήμα στην κλιμάκωση». Ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε «άκρως απογοητευμένος» από την απόφαση της Τεχεράνης, ενώ η Γαλλία επισήμανε «μια ακόμη παραβίαση και ιδιαίτερα σοβαρή του διεθνούς δικαίου από το Ιράν».