Θετική ήταν, στο μεγαλύτερο μέρος της, η αποδοχή των προτάσεων Γιούνκερ για το μέλλον της ΕΕ με ορίζοντα το 2025, από τις πολιτικές ομάδες στο Ευροκοινοβούλιο.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του ΕΚ «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το φιλόδοξο όραμα του προέδρου της Επιτροπής για μία ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη το 2025», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε γενικές γραμμές η ομιλία του προέδρου Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης αποτελεί έναν χάρτη πορείας για την ΕΕ ως το 2025, βασισμένο στις δημοκρατικές αξίες και στην αποτελεσματικότητα, όπως τα αντιλαμβάνονται οι Βρυξέλλες. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ένωση ασφάλειας, η ένωση ενέργειας, καθώς και η αμυντική, η ψηφιακή και η νομισματική ένωση. Η ΕΕ καλείται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ενώ στο επίπεδο της κοινωνίας να προασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και έναντι των απειλών της τρομοκρατίας αποτελούν υψηλές προτεραιότητες. Σ’ αυτά τα σημεία συνόψισε το περιεχόμενο της ομιλίας Γιούνκερ με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ολομέλεια του οποίου στο Στρασβούργο διεξήχθη η ετήσια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των κρατών μελών της ΕΕ, στα θέματα της μετανάστευσης, της οικονομικής ανάπτυξης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) αναφέρθηκε στις ανησυχίες των πολιτών για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς». Για το μεταναστευτικό δήλωσε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας για να σταματήσει η λαθρομετανάστευση». Ως προς την Τουρκία σημείωσε ότι οι πολίτες μας είναι συγκλονισμένοι με αυτά που συμβαίνουν εκεί, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ». Κατέληξε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση για να υπερασπιστούμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» και ζήτησε να σταματήσει το έργο για τον αγωγό Nord Stream II.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα (Ιταλία) πρότεινε στα κράτη μέλη της ΕΕ «να τιμωρήσουν όλες τις πολυεθνικές που εξαπατούν τις φορολογικές αρχές, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν τα χρήματα που δεν απέδωσαν». Ζήτησε ακόμη από τις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν την παροχή εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά στην ΕΕ. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να βρει το θάρρος να ανοίξει νόμιμους διαύλους», καθώς το κλείσιμο των παράνομων διαδρομών δεν είναι αρκετό.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ (Βέλγιο) δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Γιούνκερ ήταν «γεμάτη όραμα και φιλοδοξία για το 2019», εν μέρει επειδή «άλλαξαν πολλά», με την «λαϊκιστική άνοιξη» να σταματάει στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία. «Καλωσήρθατε στον δρόμο της σύνεσης», είπε, προσθέτοντας ότι «μόνο ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν το καταλαβαίνει!».

Ο Πατρίκ Λε Ιαρίκ (Γαλλία), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς,  πρότεινε να μετατραπεί το Ταμείο Γιούνκερ σε ένα «μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ταμείο». «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να οικοδομήσουμε μια Ένωση που θα συνδυάζει τον κοινωνικό ανθρωπισμό και την οικολογική πρόοδο, με μία δίκαιη οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, τους κατώτατους μισθούς, την προστασία των συντάξεων, την εξάλειψη της φτώχειας και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», πρόσθεσε.

Ο Φίλιπ Λάμπερτς (Βέλγιο), συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, είπε ότι η ομιλία του κ. Γιούνκερ θα έπρεπε να έχει ως στόχο τη «μείωση των ανισοτήτων, τον περιορισμό του οικολογικού μας αντικτύπου στα όρια που θέτει η φύση, τον αναπροσανατολισμό της εμπορικής πολιτικής και το πάγωμα της «CETA» (της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά).

«Δεν έχετε μάθει τίποτα από το Brexit», ισχυρίστηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ (ΕΕΑΔ, ΗΒ), δηλώνοντας ότι οι προτάσεις του κ. Γιούνκερ για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έγιναν «χωρίς τη συναίνεση του λαού». «Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Πολωνία και την Ουγγαρία μου θύμισε το πρώην σοβιετικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Απογοητευτική χαρακτήρισε την ετήσια ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς «έκρυψε τα πραγματικά προβλήματα, δηλαδή την λιτότητα που οδήγησε στην άνοδο της ακροδεξιάς, κάτω από το χαλί».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν έκανε καμία αναφορά «στην ανάγκη να αλλάξει η οικονομική πολιτική αυτή της λιτότητας που εξακολουθεί να καταστρέφει την κοινωνική βάση της Ευρώπης. Είναι σαν να μην υπήρξε το brexit και η άνοδος της ακροδεξιάς. Επειδή ευτυχώς δεν κατάφεραν οι ακροδεξιοί να νικήσουν στην Αυστρία ή να πάρουν την Προεδρία της Γαλλίας, έβαλαν ξανά το πρόβλημα κάτω από το χαλί και συνεχίζουν με διάφορα ευχολόγια».

Ως θετικό σημείο της ομιλίας χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα. «Όταν πλέον δεν αναφέρονται σε εμάς σημαίνει ότι γινόμαστε μια κανονική χώρα. Εξάλλου, σε μια έμμεση αναφορά, είπε πως όλες οι οικονομίες της Ευρώπης είναι ανοδικές», σχολίασε ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου, υπογραμμίζοντας ότι βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρόταση Γιούνκερ για ένα διεθνικό σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών ανεξαρτήτως κράτους-μέλους προέλευσης

Στήριξη στις χώρες που προωθούν μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση των κονδυλίων για την έρευνα και την καινοτομία ώστε να αυξηθούν οι βιώσιμες δουλειές για τους νέους, επιτάχυνση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και αναγνώριση της συμβολής των Ελλήνων στην υποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη, ζήτησε  η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη, με τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.

Ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος προηγουμένως είχε παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ένωσης για τους επόμενους 16 μήνες, η κ. Σπυράκη μίλησε για τη «Δική μας Ευρώπη» που οφείλει να βελτιωθεί προκειμένου να εξασφαλίσει ευημερία και ασφάλεια στους πολίτες μας. Η ευρωβουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγνώριση της ευθύνης  που ανέλαβαν οι Έλληνες στην υποδοχή των προσφύγων, υπενθυμίζοντας στον Πρόεδρο Γιούνκερ ότι αρκέστηκε μόνο σε αναφορά στη συμβολή της Ιταλίας.

«Η ΕΕ των μονοπωλίων μόνο πιο αντιλαϊκή γίνεται», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του. «Το έκτο πλέον σενάριο που ακούσαμε για το «μέλλον της ΕΕ» αποτελεί μια ακόμα επιχείρηση εξεύρεσης συμβιβασμού στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ και της ευρωζώνης με δεδομένο το προβάδισμα της Γερμανίας σε βάρος των υπολοίπων. Την ίδια στιγμή με σύμπνοια σε όλα τα κράτη, ανεξάρτητα από το αν είναι υπερχρεωμένα, οι κυβερνήσεις στο όνομα της ανάπτυξης προωθούν στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, παντού, σκληρά αντεργατικά μέτρα εξίσωσης προς τα κάτω, με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Τα περί «ισχυροποίησης της ΕΕ» σημαδεύουν τις μεγάλες αντιθέσεις της με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, τη Βρετανία. Οι υποκριτικές διακηρύξεις περί ειρήνης δεν μπορούν να κρύψουν ότι η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προετοιμάζεται εντατικά και για νέους, πρόσθεσε.

Έντονη κριτική στις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν άσκησε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής. «Η πραγματική Κατάσταση της Ένωσης είναι πολύ διαφορετική από αυτή που μας περιγράψατε σήμερα», είπε, σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν στον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης το καρότο των ιδιωτικών επενδύσεων που θα φέρουν δουλειές, αλλά και ταυτόχρονα το μαστίγιο της μείωσης των μισθών και της παραβίασης της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».