Οι εκκλήσεις για αποχώρηση των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία πολλαπλασιάζονται καθώς, παρά την παρουσία τους, συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Ένας πολίτης σκοτώθηκε σήμερα στη συνοικία Μπαγιάντα της Χομς στην κεντρική Συρία από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και ένας αγρότης έχασε τη ζωή του από σφαίρες στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στο χωριό Σαφουνιέ, κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ομάδες των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου επισκέπτονται σήμερα τη Χομς, τη Χάμα (κεντρική Συρία) και τη Ντεράα (νότια Συρία), όπου γεννήθηκε το κίνημα αμφισβήτησης.

Χθες, ο πρόεδρος του Αραβικού Κοινοβουλίου Σάλεμ αλ-Ντικμπάσι απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποχώρηση καθώς το συριακό καθεστώς συνεχίζει να σκοτώνει αθώους πολίτες».

«Οι ενέργειες του καθεστώτος συνιστούν σαφή παραβίαση του αραβικού πρωτοκόλλου που προβλέπει την προστασία του αραβικού λαού. Παρακολουθούμε μια κλιμάκωση της βίας, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και όλα αυτά συμβαίνουν παρουσία των παρατηρητών», τόνισε ο πρόεδρος του Αραβικού Κοινοβουλίου, μιας συμβουλευτικής επιτροπής την οποία απαρτίζουν βουλευτές των μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις στη Συρία, έκαναν λόγο χθες το βράδυ για 315 πολίτες νεκρούς, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά και για τη σύλληψη 125 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, από τις 26 Δεκεμβρίου, οπότε έφθασαν στη χώρα οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη, το Σάββατο στη Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, της 32χρονης ακτιβίστριας Ουαέντ Μαχφούντ, για τη συμμετοχή της σε διαδήλωση στη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού.

Η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου αμφισβητείται και από τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το καθεστώς ότι την παρεμποδίζει και εκφράζει ανησυχίες για «θέσεις που έχει υιοθετήσει» ο επικεφαλής της αποστολής αυτής, ο στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ Μουστάφα αλ-Ντάμπι.

«Οι παρατηρητές έμειναν μεγάλο διάστημα στα ξενοδοχεία τους πριν τούς επιτραπεί να πραγματοποιήσουν τους ελέγχουν τους υπό την επίβλεψη πρακτόρων ασφαλείας του καθεστώτος», τόνισε ο Τζαμπρ αλ-Σούφι, μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου κινήματος της αντιπολίτευσης.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέλεξε το στρατηγό Ντέμπι, ο οποίος ανήκει σε ένα στρατό που διέπραξε εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί υπεύθυνο για αυθαίρετες συλλήψεις και για βασανιστήρια σε βάρος πολλών ανθρώπων στο Σουδάν», γράφει σήμερα η σαουδαραβική εφημερίδα αλ-Χαγιάτ, που εδρεύει στο Λονδίνο, σε άρθρο της με τίτλο «το σκάνδαλο αλ-Ντάμπι».

Μια δεύτερη ομάδα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται στη Συρία την Πέμπτη.

Στην περιοχή του Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία), ομάδες λιποτακτών επιτέθηκαν σήμερα σε δυο στρατιωτικά φυλάκια στο Καφάρ Χάγια, συνέλαβαν ομήρους δεκάδες στρατιώτες και σκότωσαν αρκετούς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ τους.

Χθες, οι δυνάμεις του καθεστώτος σκότωσαν πέντε πολίτες στη Συρία, ανάμεσά τους ένα παιδί επτά ετών, «πρώτο μάρτυρα του έτους 2012», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου, η Ελβετία αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας σε έναν εξάδελφο του σύρου προέδρου Μπασάρ ελ-Ασαντ, τον Χάφεζ Μαχλούφ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Δαμασκού, ο οποίος ήθελε να συναντήσει το δικηγόρο του στη χώρα αυτή.