Η εισαγγελία του Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέπεμψε στο ποινικό δικαστήριο της πρωτεύουσας πέντε αστυνομικούς οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο από βασανιστήρια δύο κρατούμενων, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bna ο εισαγγελέας Ναουάφ Αμπντάλα Χάμζα δήλωσε ότι η υπηρεσία του, που ενημερώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για «υποθέσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης», ερεύνησε μία από τις υποθέσεις και την παρέπεμψε στο ποινικό δικαστήριο.

Πέντε μέλη της αστυνομίας εμπλέκονται στην υπόθεση, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι «δύο από τους αστυνομικούς κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου δύο κρατούμενους, ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούνται ότι δεν κατήγγειλαν το γεγονός».

Σύμφωνα με τον Χάμζα η δίκη των πέντε ανδρών θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου.

Μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας, που συνέστησε η μοναρχία του Μπαχρέιν, δημοσιοποίησε στις 23 Νοεμβρίου την έκθεσή της για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου. Σε αυτήν επισημαίνεται η «υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας» από τη μεριά των αρχών.

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής 35 άνθρωποι, 30 πολίτες και 5 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για 24 θανάτους, από τους οποίους οι 4 αφορούν αστυνομικούς. Πέντε πολίτες έχασαν τη ζωή τους αφού υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, επισημαίνει η έκθεση.

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει τις προτάσεις της επιτροπής, ενώ και το αμερικανικό Κογκρέσο έχει συνδέσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 53 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα με την εφαρμογή τους.

Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου πήραν μέρος κυρίως σιίτες, οι οποίοι θέλουν να αποχωρήσει από την εξουσία η σουνιτική δυναστεία των Χαλίφα που κυβερνά τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Παρά την καταστολή οι συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και αστυνομίας συνεχίζονται καθημερινά.