Έπειτα από περισσότερα από 50 συγκρούσεων και μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία, οι FARC αφήνουν πίσω τον ένοπλο αγώνα και ετοιμάζονται να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα στη διάρκεια του συνεδρίου τους που ξεκινά σήμερα στην Μπογκοτά.

Χίλιοι αντιπρόσωποι αναμένεται να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα για τη γραμμή, αλλά και το νέο όνομα του κόμματος των FARC.

«Θα ορίσουμε τα χαρακτηριστικά του πολιτικού κόμματος το οποίο επιθυμούμε να ιδρύσουμε, σίγουρα τη δομή του και λογικά θα ορίσουμε την ηγεσία του», δήλωσε ο Κάρλος Αντόνιο Λοζάντα, ένας από τους επικεφαλής των FARC.

Μέχρι την Πέμπτη που ολοκληρώνεται το συνέδριο οι εκπρόσωποι των πρώην ανταρτών, που κατέθεσαν τα όπλα στις 15 Αυγούστου, αναμένεται επίσης να ορίσουν τους υποψηφίους τους στις εκλογές του 2018.

Στη συνέχεια το κόμμα θα παρουσιαστεί επισήμως την Παρασκευή στο κέντρο της Μπογοτά, με μια συναυλία στην πλατεία Μπολίβαρ, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο και λίγο πιο μακριά το προεδρικό μέγαρο.

Ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσει στο συνέδριο είναι το όνομα του νέου, αριστερού κόμματος αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Ιβάν Μάρκες, διαπραγματευτή των FARC στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διήρκησαν τέσσερα χρόνια, «σίγουρα» θα ονομάζεται Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Κολομβίας.

Όμως η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή θερμά στο άτυπο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε μέσω του Twitter από τον επικεφαλής των FARC Ροντρίγο Λοντόνιο, γνωστό και ως Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο».

Το όνομα Nueva Colombia (Νέα Κολομβία) είναι αυτό που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, 10.387, και ποσοστό 36%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Φρεντερίκ Μασέ, οι FARC είναι αντιμέτωποι με «την πρόκληση» να αποδείξουν «όχι μόνο ότι είναι ικανοί να παραμείνουν πιστοί στις διεκδικήσεις τους, αλλά επίσης να κάνουν άνοιγμα σε μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων».

«Το δίλημμα αυτό μεταφράζεται και στη συζήτηση για το όνομα του νέου πολιτικού κόμματος: Κάποιοι επιθυμούν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό “επαναστατικός”, ενώ άλλοι θα ήθελαν να το αλλάξουν για να δείξουν ότι πρόκειται για νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε ο καθηγητής αυτός του πανεπιστημίου Externado.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, οι επικεφαλής των FARC θα εξηγήσουν στους αντιπροσώπους την κατάσταση της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας, που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου με τον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Επίσης θα οριστούν, όπως προβλέπει η συμφωνία, δέκα εκπρόσωποι στο κοινοβούλιο, οι οποίοι θα μείνουν στη θέση τους για δύο θητείες και συμβολικά θα συμμετάσχουν στις εκλογές του 2018.

«Επιθυμούμε όχι μόνο να λάβουμε αρκετές ψήφους για να επιβεβαιωθούν αυτοί οι πέντε γερουσιαστές και οι πέντε βουλευτές, αλλά και για να διευρύνουμε την εκπροσώπησή μας», επεσήμανε ο Λοζάντα.

Ήδη από τον Δεκέμβριο ο Λοντόνιο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο το νέο πολιτικό κόμμα να έχει υποψήφιο για την προεδρία, τονίζοντας ότι οι FARC θα στηρίξουν όποιον διασφαλίσει τον σεβασμό της ειρηνευτικής συμφωνίας.