Μετά τις πρώτες, μάλλον συγκρατημένες αντιδράσεις, η Σίλικον Βάλεϊ καταδίκασε πολύ πιο έντονα τη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς το Σάββατο 12η Αυγούστου στην αμερικανική πόλη Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια. Τα μεγάλα ονόματα του κλάδου κατήγγειλαν δημόσια το μίσος και τον ρατσισμό των κινημάτων των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και των νεοναζί που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ διαδικτυακές πλατφόρμες ενέτειναν τον αποκλεισμό του περιεχομένου και των υπηρεσιών που συνδέονταν με την αμερικανική άκρα δεξιά.

Πολλές προσωπικότητες της Σίλικον Βάλεϊ καταδίκασαν δημόσια τα γεγονότα στη Σάρλοτσβιλ. Μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη δεύτερη τη τάξει στο Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τοποθετήθηκε χθες. «Δεν γεννιόμαστε με τόσο ακραίες απόψεις», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ, αναφερόμενος σε ένα απόφθεγμα του Νέλσον Μαντέλα που ανήρτησε την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα tweet που έγινε το πλέον «αγαπημένο» στην ιστορία του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης αυτού.

«Είναι ντροπή το ότι χρειάζεται ακόμα να λέμε ότι οι νεοναζί και οπαδοί της ανωτερότητας της λευκής φυλής έχουν άδικο — λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετές αποδείξεις», συνέχισε ο Ζάκερμπεργκ, διαμηνύοντας ότι ο ιστότοπός του «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση και δεν θα επιτρέψει να γίνονται «απειλές για τη χρήση βίας» από τους χρήστες του, όπως εξάλλου προβλέπουν οι όροι χρήσης του.

Ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, αντέδρασε επίσης: «Έχουμε ήδη γνωρίσει τον τρόμο των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και της ρατσιστικής βίας. Είναι ένα ζήτημα ηθικής — μια ύβρη για την Αμερική. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, ο Μπράιαν Ξάνιχ, από την πλευρά του εξεγέρθηκε εναντίον των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου, ο οποίος έκρινε επανειλημμένα ότι η βία οφειλόταν σε «όλες τις πλευρές». Αντιδρώντας, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του συμβούλου για οικονομικές υποθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όπως και άλλοι επικεφαλής εταιρειών.

Ο Σάτια Ναντέλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, προτίμησε από την πλευρά του να εκφραστεί πιο διακριτικά, με ένα μήνυμά του προς τους εργαζόμενους στην εταιρεία, στο οποίο καταδίκασε τα «φρικιαστικά» γεγονότα στη Σάρλοτσβιλ.

Παράλληλα, οι αποκλεισμοί περιεχομένου και υπηρεσιών πολλαπλασιάζονται σε διάφορες πλατφόρμες.

Facebook Ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης εμπόδισε κάθε ανάρτηση που παρέπεμπε σε ένα άρθρο του νεοναζιστικού ιστότοπου Daily Stormer το οποίο καταφερόταν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της γυναίκας που έχασε τη ζωή της όταν ένας οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος των αντιρατσιστών διαδηλωτών. Επίσης απέκλεισε το Σαββατοκύριακο την πρόσβαση στη σελίδα της κινητοποίησης της άκρας δεξιάς. Επιπλέον κατέβασε τις σελίδες διαφόρων οργανώσεων της άκρας δεξιάς, ανάμεσά τους αυτές των οργανώσεων που συμμετείχαν στην πορεία στη Σάρλοτσβιλ. Αλλά και αυτή του Κρίστοφερ Κάντγουελ, μιας γνωστής φιγούρας των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

GoDaddy, Google, Cloudflare Η εταιρεία διαχείρισης της ονοματοδοσίας ιστοχώρων GoDaddy έπαψε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον νεοναζιστικό ιστότοπο The Daily Stormer. Αυτός στράφηκε στη Google, η οποία όμως επίσης τον απέκλεισε. Πλέον, η διεύθυνση dailystormer.com δεν είναι προσβάσιμη. Ενώ η Cloudflare, μια υπηρεσία που επιτρέπει να προστατεύονται οι ιστότοποι από ορισμένων ειδών επιθέσεων, συνέχισε να συνεργάζεται αρχικά με τον νεοναζιστικό ιστότοπο, πριν αλλάξει στάση χθες Τετάρτη.

Reddit Το τεράστιο φόρουμ, στο οποίο συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της λεγόμενης alt-right, της αμερικανικής ακροδεξιάς, απέκλεισε πολλές θεματικές ενότητες (subreddits) της άκρας δεξιάς, κυρίως για υποκίνηση στη βία.

Twitter Ο ιστότοπος, που είχε επιλέξει να κινηθεί με διακριτικότητα μέχρι τώρα, «κατέβασε» χθες τον λογαριασμό του Daily Stormer.

Apple Η εταιρεία απέκλεισε από την υπηρεσία Apple Pay, η οποία επιτρέπει να εκτελούνται χρηματικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, πολλούς ιστότοπους οι οποίοι πωλούν αντικείμενα με ναζιστικά και ρατσιστικά σύμβολα.

GoFundMe Η πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης απέκλεισε διάφορες εκστρατείες για τη συγκέντρωση ποσών για την νομική υποστήριξη του οδηγού του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω στους αντιφασίστες διαδηλωτές.

WordPress Ο ιστότοπος της Vanguard America, μιας οργάνωσης της άκρας δεξιάς με την οποία υπάρχουν υποψίες ότι συνδεόταν ο δράστης, κατέβηκε. Η WordPress, στην οποία φιλοξενούνται αναρίθμητα ιστολόγια, δεν έχει σχολιάσει επίσημα τους λόγους. Αλλά ένα μήνυμα αφήνει να εννοηθεί ότι η υπηρεσία διακόπηκε λόγω παραβίασης των όρων χρήσης.

Discord Η πλατφόρμα συζητήσεων απενεργοποίησε μια θεματική ενότητα και πολλούς λογαριασμούς που «συνδέονταν με τα γεγονότα της Σάρλοτσβιλ», όπως ανακοίνωσε.

Airbnb Η πλατφόρμα εποχικής ενοικίασης ακινήτων αντέδρασε ήδη πριν από το Σαββατοκύριακο, ακυρώνοντας κρατήσεις και αποκλείοντας χρήστες που επρόκειτο να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση της ακροδεξιάς στη Βιρτζίνια.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.