Ο Ισημερινός ανέπτυξε περίπου 10.000 άνδρες του στρατού και της αστυνομίας στα σύνορα με την Κολομβία για να αντιμετωπιστεί το «πολύ σοβαρό» πρόβλημα ασφάλειας στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα.

Ο Κορέα ανέφερε πως οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να αποκατασταθεί η ασφάλεια εν μέσω ανησυχιών για «το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τις οργανώσεις ατάκτων», περιλαμβανομένων ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων και των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Η ανακοίνωση ακολούθησε την επίσκεψη που έκανε στο Κίτο ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αυτή την εβδομάδα. Ήταν η πρώτη φορά που κολομβιανός ηγέτης επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Ισημερινού από το 2008, όταν οι κολομβιάνικες ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν έναν καταυλισμό ανταρτών στο έδαφος του Ισημερινού προκαλώντας διπλωματική κρίση.

Ο Κορέα διέταξε να αναπτυχθούν περίπου 7.000 στρατιώτες –ή περίπου το 18% των διαθέσιμων δυνάμεων του στρατού– και 3.000 αστυνομικοί στην περιοχή.

«Δεν θα συμβεί ξανά κάτι όπως αυτό στην Ανγκοστούρα τον Μάρτιο του 2008· είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», είπε ο Κορέα.