Η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ που στοίχισε τη ζωή σε 24 πακιστανούς στρατιώτες, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στα τέλη Νοεμβρίου, ήταν το αποτέλεσμα μιας «σειράς λαθών» και από τις δύο πλευρές, υποστηρίζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία επικαλούμενη τα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε για το θέμα.

Στην ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι τη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον του πακιστανικού στρατού και ότι βρίσκονταν σε «νόμιμη άμυνα» γιατί είχαν μπει στο στόχαστρο και δέχονταν πυρά που προέρχονταν από «μη προσδιορισμένες πηγές». Αρχικά, το ΝΑΤΟ δεν πίστευε ότι αυτοί που πυροβολούσαν ήταν οι πακιστανοί στρατιώτες. «Οι πακιστανικές δυνάμεις δεν μπήκαν στο στόχαστρο εν γνώσει μας και οι ενέργειες των δυνάμεών μας ήταν νόμιμες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Συμμαχία παραδέχεται πάντως ότι έγινε «μια σειρά από λάθη και από τις δύο πλευρές» καθώς δεν κατάφεραν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να προσδιορίσουν τις θέσεις τους και σημειώνει ότι ελήφθησαν μέτρα «για να περιοριστεί ο κίνδυνος για παρόμοια επεισόδια στο μέλλον».

Στην έκθεση της έρευνάς τους, το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι η «βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ του ΝΑΤΟ και του πακιστανικού στρατού ήταν μία από τις παραμέτρους που οδήγησαν στη σύγκρουση αυτή.

Η έρευνα, που έγινε από τον αμερικανικό στρατό σε συνεργασία με τη Συμμαχία όχι όμως και με το Πακιστάν, δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα. Το Πεντάγωνο αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου.