Για ανάμειξη και χειραγώγηση από προβοκάτορες και εξτρεμιστές, την οποία η Μόσχα δεν θα κάνει δεχτή, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μενβέντεφ στην ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους με όλα τα νόμιμα μέσα είναι διασφαλισμένο, αλλά οι απόπειρες να χειραγωγηθούν οι ρώσοι πολίτες, να παρασυρθούν σε λάθη ή να υποκινηθούν κοινωνικές αναταραχές, είναι απαράδεκτες. Δεν θα επιτρέψουμε σε προβοκάτορες και εξτρεμιστές να βάλουν την κοινωνία μας σε περιπέτειες ούτε θα ανεχθούμε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για μεταρρύθμιση του πολιτικού και του εκλογικού συστήματος που θα επιτρέψει την απευθείας εκλογή των περιφερειακών κυβερνητών αντί του διορισμού τους από το Κρεμλίνο.

«Προτείνω πλήρη αναμόρφωση του πολιτικού μας συστήματος. Πρέπει να δώσουμε σε όλους τους ενεργούς πολίτες το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή», τόνισε.

Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε επίσης για την ανάγκη να ελέγχονται οι κρατικοί αξιωματούχοι, ώστε να παταχθεί η διαφθορά στην ρωσική γραφειοκρατία.

«Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να επιβληθεί έλεγχος στις δαπάνες των κρατικών αξιωματούχων όταν τα έξοδά τους δεν ανταποκρίνονται στα έσοδά τους», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με ανάλυση ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από 10.000 ως 200.000 άνθρωποι είναι πιθανό να συμμετάσχουν στη διαδήλωση που έχει προγραμματίσει η αντιπολίτευση για το Σάββατο στη Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και για να καταγγείλει νοθεία υπέρ του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.