Η Νότια Κορέα διακινδύνευσε να προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ μόλις τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, επιτρέποντας σε ακτιβιστές και αποστάτες από τη Βόρεια Κορέα να στείλουν στον ουρανό μπαλόνια με 200.000 φυλλάδια που επικρίνουν το καθεστώς, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Περίπου σαράντα άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα προάστια της πόλης Πάτζου, 3 χλμ. από την στρατιωτικοποιημένη μεθόριο της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, και έστειλαν στον ουρανό 10 τεράστια μπαλόνια που περιείχαν μηνύματα με τα οποία καλούνται οι Βορειοκορεάτες να εξεγερθούν εναντίον του νέου ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ-ουν.

«Καλωσορίζουμε το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ» φώναζαν ομαδικά καθώς άφηναν τα μπαλόνια να υψωθούν.

Στο παρελθόν, η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει να προβεί σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου τέτοιου είδους και η κυβέρνηση στη Σεούλ υπαναχώρησε αυτή την εβδομάδα από τα σχέδιά της να τοποθετήσει φώτα για τα Χριστούγεννα σε δέντρα κοντά στα σύνορα, αφού η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει τη Νότια Κορέα σε τέτοια περίπτωση.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αναβίωσε πέρυσι την «παράδοση» της τοποθέτησης τέτοιων χριστουγεννιάτικων δέντρων σε πόλεις στην παραμεθόριο για να πιέσει τη Βόρεια Κορέα.

Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από μέρους των αρχών να εμποδίσει την ρίψη φυλλαδίων αυτή την εβδομάδα, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί νωρίτερα εφέτος όταν ακτιβιστές είχαν αποθαρρυνθεί να κάνουν κάτι παρόμοιο που θα αποτελούσε πρόκληση για την Πιονγκγιάνγκ εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης.