Η άνοδος στην τιμή της βενζίνης στην Ιταλία, τα νέα υψηλά τέλη κυκλοφορίας, αλλά και οι πιο αναλυτικοί φορολογικοί έλεγχοι, που θα οδηγούν στον εντοπισμό των φοροφυγάδων, είναι οι κύριες αιτίες που η αγορά πολυτελών Ι.Χ. στην Ιταλία έχει νεκρώσει.

Σύμφωνα με εκτεταμένα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης οι Ferrari και οι Lamborghini έχουν πάψει να πωλούνται στην ίδια την χώρα που τις παράγει, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η μόνη που αντέχει, είναι η αγορά της Ασίας – κυρίως της Κίνας – και των διάφορων αναδυόμενων χωρών.

Στην Ιταλία, όμως, για πρώτη φορά, μέσα σε ένα μήνα, οι τιμές των αυτοκινήτων αυτών πολυτελείας, μειώθηκαν κατά 50%. Μια καλή μεταχειρισμένη Ferrari Scaglietti, κοστίζει, πλέον, 60.000 ευρώ, η 550 Maranello 30.000, η τελευταίου τύπου 599 100.000 και η Lamborghini Murcielago 80.000 ευρώ.

Ειδικοί προβλέπουν ότι η καθοδική αυτή πορεία πρόκειται, πιθανότατα, να συνεχιστεί. Η ένωση ιδιοκτητών σαλονιών αυτοκινήτων τονίζουν ότι στην παραγωγή πολυτελών αυτοκινήτων απασχολούνται 80.000 άτομα που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά.