Να επιστρέψει αμέσως 15.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τον πόλεμο του Αφγανιστάν, τα οποία έχει στην κατοχή της και δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει ζητεί από τη Wikileaks το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ζητεί επίσης να διαγράψει το υλικό που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της.

«Τους ζητούμε να κάνουν το σωστό, ελπίζουμε πως θα ανταποκριθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζέοφ Μορέλ, σημειώνοντας πως ο μοναδικός νόμιμος κάτοχος όλου του απόρρητου υλικού που έχει στην κατοχή της η Wikileaks είναι η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με το εάν το Υπουργείο Άμυνας σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Wikileaks, δηλώνοντας ότι είναι θέμα του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εάν δεν αρκεί στη Wikileaks να κάνει το σωστό, τότε θα σκεφτούμε τι εναλλακτικές έχουμε να τους αναγκάσουμε να κάνουν το σωστό, συμπλήρωσε ο Μορέλ -δήλωση που κατά τη Wikileaks πλησιάζει την «επίσημη απειλή».

Πέρα από τα αρχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί, η Wikileaks διαθέτει επίσης ένα μεγάλο κωδικοποιημένο αρχείο στην ιστοσελίδα της με τίτλο «ασφάλεια» και το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, προκαλώντας την ανησυχία του Πενταγώνου για το ενδεχόμενο της δημοσίευσης υλικού το περιεχόμενο του οποίου δεν μπορεί να προβλέψει.
 
Η αμερικανική έρευνα για τον υπεύθυνο της διαρροής των εγγράφων επικεντρώνεται στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος έχει εργαστεί ως στρατιωτικός αναλυτής στο Ιράκ. Ο Μάνινγκ έχει ήδη συλληφθεί και κατηγορείται για τη διαρροή το 2007 ενός βίντεο που δείχνει επιδρομή αμερικανικού ελικοπτέρου στο Ιράκ, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters.