Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην Ουγγαρία, καθώς ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση από την εφαρμογή νόμου, που πέρασε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον οποίο οι χρόνια άστεγοι, που κοιμούνται σε δημόσιους χώρους, θα πρέπει πλέον να πληρώνουν πρόστιμο σχεδόν 150.000 φιορίνια, δηλαδή 600 δολάρια.

Ο λόγος, που κατατέθηκε ο εν λόγω νόμος από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, Fidesz ήταν γιατί η πρωτεύουσα της χώρας, Βουδαπέστη δεν έχει πια να διαχειριστεί (από άποψη χώρου) τους περίπου 10.000 άστεγους. Ο νόμος, που πέρασε με καθαρή μάλιστα πλειοψηφία, απαγορεύει σε οποιονδήποτε να κοιμάται σε δημόσιους χώρους, σε πόλεις και χωριά, ειδικά όταν υπάρχουν καταφύγια και ειδικοί χώροι στέγασης. Ωστόσο, προβλέπει πως την πρώτη φορά που θα πιάνεται κάποιος να κοιμάται σε δημόσιο χώρο δεν θα πληρώνει πρόστιμο, παρά θα του γίνεται σύσταση.

Πάντως, η Ουγγαρία δεν είναι η πρώτη χώρα, που περνά νόμο με σκοπό την αντιμετώπιση των αστέγων, ωστόσο όπως επισημαίνει το γαλλικό δίκτυο France 24 είναι η πρώτη χώρα, που λαμβάνει τόσο σκληρά μέτρα.

Αρκετές πόλεις στις ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει κανόνες – και όχι νόμους – με τη διαφορά πως απλώς απαγορεύουν σε άστεγους να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους στη διάρκεια της ημέρας. Με εξαίρεση το Λος Άντζελες, που το 2002 εφάρμοσε έναν νόμο, που απαγόρευε σε οποιονδήποτε να κάθεται, να ξαπλώνει ή και να κοιμάται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, το 2006 με δικαστική απόφαση ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Λίγες εβδομάδες, πριν την εφαρμογή του νόμου, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταφέρθηκαν δημοσίως εναντίον του, επισημαίνοντας ότι ποινικοποιεί και τιμωρεί άδικα τους άστεγους, την πλέον αδύναμη κοινωνικά ομάδα. Ήδη, προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές, προκειμένου να αρθεί ο συγκεκριμένος νόμος ιδιαίτερα σήμερα, που η Ουγγαρία αντιμετωπίζει, χωρίς εξαίρεση από τις άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε, βαθιά ύφεση και κρίση.