Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρι στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, από το οποίο το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε την ίδρυση του «χαλιφάτου» του πριν από τρία χρόνια.

Η ανακατάληψη του ηλικίας 850 ετών τεμένους αυτού είναι μια συμβολική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

«Το κίβδηλο κράτος τους έπεσε», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιαχία Ράσουλ στην ιρακινή κρατική τηλεόραση σύμφωνα με το Reuters.

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν το μεσαιωνικό τέμενος και τον διάσημο μιναρέ του αλ Χάντμπα πριν από μία εβδομάδα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν να προωθούνται προς την περιοχή αυτή.

Οι ιρακινές αρχές αναμένουν οι συγκρούσεις να τερματιστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πλέον παγιδευμένο σε μερικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι «εξέδωσε οδηγίες για την ολοκλήρωση της μάχης», ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το γραφείο του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.