Μια ένοπλη οργάνωση απέσπασε χθες διά της βίας τον έλεγχο μιας φυλακής νότια της Τρίπολης όπου κρατούνται μερικοί από τους σημαντικότερους αξιωματούχους του ανατραπέντος καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, η τύχη των οποίων αγνοείτο χθες το βράδυ, όπως δήλωσε δικαστική πηγή.

Πάνω από τριάντα σημαίνουσες προσωπικότητες του παλιού καθεστώτος κρατούνται σε αυτή τη φυλακή, ανάμεσά τους ο τελευταίος πρωθυπουργός του Καντάφι, ο Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι, αλλά και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Αμπντάλα Σενούσι· αμφότεροι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 2015.

Οι φρουροί της φυλακής αναγκάστηκαν να αποσυρθούν έπειτα από μια επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση Κατίμπα Θοουάρ της Τρίπολης, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), δήλωσε η δικαστική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για δύο νεκρούς μεταξύ των φρουρών.

Παραμένει άγνωστο προς το παρόν εάν η οργάνωση αυτή κράτησε τους έγκλειστους μέσα στη φυλακή, εάν τους μετέφερε κάπου αλλού, κι εάν υπήρξαν θύματα μεταξύ των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η φυλακή αλ Χάντμπα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικου Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό,  ελεγχόταν μέχρι χθες από μια ισλαμιστική οργάνωση της οποίας ηγείται ο Χάλεντ Σερίφ, πρώην υφυπουργός Άμυνας της κυβέρνησης την οποία είχε εγκαταστήσει η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης») όταν είχε καταλάβει την Τρίπολη το 2014.

Ο Σερίφ επιβεβαίωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άχραρ της Λιβύης ότι οι φρουροί της φυλακής «αποσύρθηκαν», κάνοντας λόγο για τραυματίες.

Νωρίτερα, κάλεσε τις αρχές να επέμβουν για να προστατεύσουν τη φυλακή και τους κρατουμένους, ενώ κατηγόρησε την Κατίμπα Θοουάρ της Τρίπολης ότι εξαπέλυσε την επίθεση.

Η πρωτεύουσα της Λιβύης έγινε ταυτόχρονα θέατρο σφοδρών μαχών χθες ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις σε πολλές συνοικίες της Τρίπολης.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σε αυτά τα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με το λιβυκό υπουργείο Υγείας.