Ένας πίνακας πίνακα Polarisation του Βίκτορ Μπράουνερ, που πωλήθηκε έναντι 193.750 λιρών (με τιμή εκκίνησης 150.000-200.000 λίρες), ήταν η ψηλότερη τιμή έργου στη δημοπρασία με έργα και αντικείμενα από τη συλλογή Ιόλα που έγινε από τον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου.

Δεύτερος πίνακας σε τιμή πώλησης ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος του Άντι Γουόρχολ, έναντι 125.000 λιρών (τιμή εκκίνησης 35.000 -50.000 λίρες). Ένα «Σινιάλο» του Τάκι, ήταν το ακριβότερο έργο Έλληνα καλλιτέχνη της συλλογής που πωλήθηκε 52.500 λίρες (τιμή εκκίνησης 35.000-4500 λίρες).

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνολικά βγήκαν στο σφυρί 155 έργα -Λούτσιο Φοντάνα, Νίκι Ντε Σεντ Φαλ, Ματίς, Ερνστ, Τάκις, Πανιάρας, Ακριθάκης κά, μαζί και προσωπικά αντικείμενα του Ιόλα. Συνολικά πωλήθηκαν 134 έργα και η δημοπράτησή τους άγγιξε τις 1.421.503 λίρες.

«Έχουμε λάβει γνώση για τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την προέλευση ορισμένων έργων της επικείμενης δημοπρασίας, τα οποία παλαιότερα συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα», είχε αναφέρει ο οίκος Sotheby’s λίγες ημέρες πριν τη δημοπρασία.

Στην ίδια ανακοίνωση τόνιζε επίσης: «Γνωρίζουμε ότι η βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα έχει χαρακτηριστεί από το 1998 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν σχετίζεται με τη δική μας δημοπρασία. Επιπλέον, έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν κλαπεί από την βίλα στο παρελθόν, αλλά ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s δεν θα διέθετε ποτέ κάποιο περιουσιακό στοιχείο για πώληση, σε περίπτωση που διατηρούσε οποιαδήποτε αμφιβολία αναφορικά με την προέλευσή του».

Η πολύπαθη συλλογή του μαικήνα των τεχνών, Αλέξανδρου Ιόλα, κάποτε αριθμούσε 10.000 έργα. Στα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, η θρυλική έπαυλή του στην Αγία Παρασκευή, λεηλατήθηκε, καταστράφηκε, αλλά τώρα η τύχη της φαίνεται ότι αλλάζει, αφού ο δήμος Αγ. Παρασκευής αποφάσισε να την αγοράσει, κι αφού την επισκευάσει, να την μετατρέψει σε μουσείο.

Στις 8 Ιουνίου, τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του δημάρχου Αγ. Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλο.

Από την πλευρά του, ο βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης, ετοιμάζει τον Ιούνιο μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο, με έργα της συλλογής και μια δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά, με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας the great».