Στους 1.971 έφθασε ο αριθμός των λαθρομεταναστών από τη βόρεια Αφρική οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του 2011, προσπάθησαν να φτάσουν με βάρκες στις ακτές της Ευρώπης και πνίγηκαν αβοήθητοι στα νερά της Μεσογείου, αναφέρει σε έκθεση της η Επιτροπή Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, ολλανδέζα βουλευτής των Σοσιαλιστών Ταινέκε Στρικ, υποστήριξε ότι, το θλιβερό αυτό ρεκόρ σημειώθηκε σε μία χρονιά που η Μεσόγειος, παρακολουθούνταν πολύ πιό στενά από ότι στο παρελθόν, λόγω του πολέμου στη Λιβύη.

Με αφορμή τον ομαδικό πνιγμό 63 ατόμων, που εγκατέλειψαν την Λιβύη, προσπαθώντας να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές τον Μάρτιο του 2011 και οι εκκλήσεις τους για βοήθεια αγνοήθηκαν, η βουλευτής διευκρίνισε ότι, αυτή τη στιγμή, διερευνάται ποια πλοία και ποιας εθνικότητας βρίσκονταν στην περιοχή και δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση βοήθειας των λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, τόσο τα επιβατηγά όσο και τα πολεμικά πλοία, ακόμη κι’ όταν βρίσκονται εκτός των καθιερωμένων ορίων έρευνας και διάσωσης, είναι υποχρεωμένα να προβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών, κατέληξε η κυρία Στρικ.