Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων καρκίνου που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της τελευταίας εικοσιπενταετίας: αυτό της Φουκουσίμα.

Τα συνηθισμένα ποσοστά καρκίνου είναι πλέον τόσο υψηλά σε σχέση με τον πληθυσμό και η γνώση των επιπτώσεων της έκθεσης στη ραδιενέργεια τόσο περιορισμένη, που τα περιστατικά που θα οφείλονται στη Φουκουσίμα ίσως περάσουν απαρατήρητα.

Ιάπωνες και ξένοι ειδικοί δήλωσαν στο Associated Press ότι οι περιπτώσεις καρκίνου που συνδέονται με τη διαρροή ραδιενέργειας από την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα ίσως «κρυφτούν» σε μεγάλα πληθυσμιακά δείγματα.

Οι ίδιοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας τόσο χαμηλά που η συμβολή τους σε καρκινογενέσεις δεν είναι ξεκάθαρη.

Εν τω μεταξύ, δημόσια αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η κίνηση του πρώην εκπροσώπου του κόμματος των Πρασίνων της χώρας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, να προωθήσει χάπια κατά της ραδιενέργειας, σε Ιάπωνες που επλήγησαν από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Ο Δρ Κρίστοφερ Μπάσμπυ, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άλστερ της Βορείου Ιρλανδίας, εμπορεύεται μια σειρά πανάκριβων προϊόντων και υπηρεσιών, που όπως ισχυρίζεται θα προστατεύσουν τους Ιάπωνες από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συμπληρώματα μετάλλων κόστους 55 Ευρώ ανά φιαλίδιο, τεστ ούρων για ραδιενεργά στοιχεία κόστους 930 Ευρώ και τεστ τροφών που στοιχίζουν πάνω από 1000 Ευρώ.

Τα τεστ που αναπτύσσουν τα Εργαστήρια Μπάσμπυ προωθούνται από το Ίδρυμα Κρίστοφερ Μπάσμπυ για τα Παιδιά της Φουκουσίμα (Christopher Busby Foundation for the Children of Fukushima-CBFCF) και πωλούνται μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα 4u-detox.com, την οποία «τρέχει» κάποιος Τζέημς Ράιαν.

Το κόμμα των Πρασίνων της Βρετανίας τηρεί αποστάσεις από τις δραστηριότητες του Μπάσμπυ, αποφεύγοντας να πάρει θέση, ενώ Ιάπωνες επιστήμονες θεωρούν τα χάπια “απάτη”.

Ο Ράιαν από την άλλη πλευρά δήλωσε στον Guardian ότι τα έσοδα πάνε στα παιδιά της Φουκουσίμα, ενώ δεν έδωσε απάντησε ούτε για την αποτελεσματικότητα των χαπιών ούτε για το υψηλό κόστος.