Σαν μια ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζει η σουηδική αστυνομία το περιστατικό που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδας). Η σουηδική αστυνομία έκανε λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το βράδυ της Παρασκευής, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένας άνθρωπος πέθανε στο νοσοκομείο, αυξάνοντας τον απολογισμό σε 4 νεκρούς και 15 τραυματίες. Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Τα νοσοκομεία της περιοχής μπορούν να επιβεβαιώσουν μέχρι στιγμής ότι ένα πρόσωπο απεβίωσε στο νοσοκομείο (…). 15 ενήλικοι και ανήλικοι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται. Οι εννέα εξ αυτών είναι σοβαρά τραυματισμένοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση των σουηδικών υγειονομικών αρχών. Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης. Ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για πέντε νεκρούς. ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΦΟΡΤΗΓΟ Ένας άνδρας συνελήφθη στο βόρειο τμήμα της Στοκχόλμης και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που διαπράχθηκε. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός άνδρα που φοράει γκρι μπλούζα με κουκούλα, επισημαίνοντας ότι τον αναζητούν. Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εμπλοκής κι άλλων προσώπων στην επίθεση. υποπτος στοκχολμη Εικόνες που μετέδωσαν σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εικονίζουν ένα φορτηγό που εν μέρει έχει μπει μέσα στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens, στο κέντρο της Στοκχόλμης και μορφές που έμοιαζαν με ανθρώπινες σορούς να έχουν καλυφθεί με κουβέρτες. ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΦΟΡΤΗΓΟ Η αστυνομία απέκλεισε τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στο κέντρο της πόλης. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το κέντρο της Στοκχόλμης.

Η επίθεση προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό, αφού έγινε πάνω από τον σταθμό T-Centralen, από τον οποίο περνούν όλες οι γραμμές της Στοκχόλμης, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Expressen, ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε».

Νωρίτερα, έγινε λόγος για πυροβολισμούς, κάτι όμως που η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει. Κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε ήταν κλεμμένο: «κλάπηκε κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης σε ένα εστιατόριο» δήλωσε μια εκπρόσωπος της μεταφορικής εταιρείας Spendrups. ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΦΟΡΤΗΓΟ Η επίθεση στη Στοκχόλμη θυμίζει αρκετές παρόμοιες ενέργειες –στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στη Νίκαια της Γαλλίας– την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Η αστυνομία ανέφερε ότι διέταξε να εκκενωθεί ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης, μετέδωσε το TT. Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έκλεισαν και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο Reuters.

Λεβέν: Η χώρα δέχθηκε επίθεση

Η Σουηδία έγινε στόχος επίθεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Στέφαν Λεβέν, αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί πως το συμβάν στο κέντρο της Στοκχόλμης ήταν τρομοκρατική ενέργεια. «Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν. Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.