Η Συνταγματική Εθνοσυνέλευση της Τυνησίας, που εξελέγη στις 23 Οκτωβρίου μετά την επανάσταση η οποία οδήγησε στις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης», συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτώση του πρώην προέδρου της χώρας, Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Την ιστορική συνεδρίαση στο Μέγαρο Μπάρντο, την παλιά Βουλή, κήρυξε ο πιο ηλικιωμένος βουλευτής, ο Τάχαρ Χαμίλα. Στη συνέχεια οι 217 βουλευτές έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο της χώρας και απήγγειλαν τη Σούρα Ελ Φατίχα, το πρώτο κεφάλαιο του Κορανίου, στη μνήμη των «μαρτύρων» της επανάστασης.

Να σημειωθεί ότι την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχουν οι ισλαμιστές, με 89 βουλευτές.

«Αυτήν την ιστορική στιγμή, θέτουμε το θεμέλιο λίθο της δεύτερης δημοκρατίας, για ένα κράτος ελευθερίας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, που θα κληθεί να πραγματοποιήσει τους στόχους της επανάστασης», είπε ο Χαμίλα.

Έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1000 διαδηλωτές, κυρίως συγγενείς ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην εξέγερση και σήμερα ζητούν αποζημίωση από το κράτος. Μεταξύ αυτών ήταν και η μητέρα του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του νεαρού πλανόδιου οπωροπώλη ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, πυροδοτώντας με την ενέργεια αυτή την επανάσταση.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και με την επανέναρξή της οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του Σώματος. Ο πρόεδρος του κόμματος Ετακατόλ, Μουστάφα Μπεν Τζαφάρ, θεωρείται ο επικρατέστερος αφού τα τρία κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπό του, στο πλαίσιο του καταμερισμού των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων μεταξύ τους. Έτσι, πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί ο επικεφαλής του Κογκρέσου για τη Δημοκρατία (CPR) Μονσέφ Μαρζούκι και πρωθυπουργός ο γενικός γραμματέας του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, Χαμάντι Τζεμπάλι.